Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


OFICIAL România are primii 6 procurori delegați la Parchetul European / Colegiul EPPO a validat propunerile MJ

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 10 februarie 2021

Colegiul Parchetului European (EPPO) a validat miercuri cele 6 propuneri de procurori europeni transmise de Ministerul Justiției, după finalizarea procedurii de selecție din 29 ianuarie. Este vorba despre patru magistrați care activează la DNA, respectiv Jean Uncheșelu, Ana Dana, Elena Grecu și Irina Constantin. Ceilalți doi sunt Cristina Dana Bunea, de la Parchetul General, și Bogdan Florin Munteanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași

Avem, așadar, la nivel naţional, instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuții de urmărire penală. Acum ne vom concentra pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia”, a transmis Ministerul Justiției, printr-un comunicat de presă.

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, ar urma să joace un rol în consolidarea statului de drept în țările membre UE, în special în combaterea infracțiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii.

Misiunea lui va fi cu atât mai importantă în perioada următoare, când vor fi disponibile fonduri semnificative din bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, în sumă de 1074.3 miliarde EUR, și din pachetul de redresare post-pandemic Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde EUR”, a precizat sursa citată.

Cine sunt cei șase procurori care vor activa la EPPO

Camelia-Elena Grecu a condus DNA ca interimar, după plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea parchetului. A candidat, la începutul anului 2020, pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Camelia Elena Grecu a fost procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, între 2009 și 2016.

Procurorul Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA și în 2018, când ministru al Justiției era Tudorel Toader.

Florin Bogdan Munteanu a fost șef al DNA Iași în perioada 2014-2018, dar în prezent activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Jean-Nicolae Uncheșelu este procurorul care i-a trimis în judecată pe Victor Ponta și pe Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dana Manuela Ana este procuror în cadrul DNA, șefa Secției a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din 15 mai 2020.

Irina Constantin are o vechime de 10 ani în magistratură.

Dana-Cristina Bunea este autorul mai multor cărți legate de drepturile omului.

Sursă foto: Inquam Photos

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW