Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Oficial OMS: Europa trebuie să acționeze acum sau riscă apoi măsuri anti-COVID mai stricte

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 iulie 2022

Țările europene trebuie să accelereze campaniile de vaccinare și să reimpună obligativitatea purtării măștilor sanitare, pentru a face față creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19, avertizează un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta atrage atenția că sunt necesare măsuri acum, pentru a evita altele mult mai stricte mai târziu.

Într-un interviu acordat Reuters, directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat țările să ia măsuri acum pentru a evita copleșirea sistemelor de sănătate în toamnă și iarnă, deoarece subvarianta Omicron, BA.5, continuă să se răspândească rapid.

Aproape trei milioane de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, ceea ce reprezintă aproape jumătate din toate cazurile noi la nivel mondial. Ratele de spitalizare s-au dublat în aceeași perioadă, iar aproape 3.000 de persoane mor din cauza acestei boli în fiecare săptămână, a precizat Kluge.

„Există o creștere a numărului de cazuri… în mijlocul unei societăți care funcționează aproape ca înainte”, a spus el, subliniind necesitatea unor „stabilizatori de pandemie”, cum ar fi o a doua doză de rapel înainte de vaccinurile specifice variantei așteptate în toamnă, precum și promovarea purtării măștilor și a unei mai bune ventilații în spațiile închise.

Acești stabilizatori trebuie să fie implementați pentru a evita măsuri mult mai stricte, a spus el, adăugând: „Nu cred că societatea este pregătită pentru noi lockdown-uri impuse”.

Când a început pandemia în 2020, guvernele au sporit cheltuielile pentru a ajuta la amortizarea impactului blocajelor asupra economiilor lor și a sistemelor de sănătate aflate în dificultate, dar au acumulat datorii mari și sunt reticente în a repeta aceste politici.

„Oamenii se întreabă dacă s-a întors virusul. Nu a dispărut niciodată. Este încă acolo. Se răspândește. Este în curs de mutație. Și, din păcate, încă ia multe vieți”.

După doi ani și jumătate de pandemie și de blocaje și întreruperi aferente, țările trebuie să facă față acum și creșterii inflației și a insecurității alimentare cauzate parțial de invazia Rusiei în Ucraina, dar guvernele trebuie să investească în continuare în sănătate, a subliniat Kluge.

„Iar dacă guvernele nu vor face acest lucru, ei bine, atunci societatea nu va fi mai bine pregătită pentru viitor”, a adăugat el.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *