Odată cu ridicarea stării de alertă, facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri sau examene online
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat luni, 7 martie, că, odată cu ridicarea stării de alertă, facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri sau examene online.
Ministrul Cîmpeanu a declarat pentru edupedu.ro că ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății, cel în baza căruia au funcționat până acum unitățile școlare, este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020, astfel că „ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea”, a punctat el.
În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online în universități, oficialul a menționat că legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) / cu frecvență redusă / la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării.
„Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.
De menționat este că Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a transmis marți, 8 martie, că toate activitățile didactice se vor desfășura online până în data de 4 aprilie.
„Luni, 7 martie, și marți, 8 martie 2022, conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a analizat impactul ridicării stării de alertă asupra procesului didactic și a hotărât ca, până în data de 4 aprilie 2022, toate activitățile didactice să se desfășoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității, în mediul online”, se arată într-un comunicat de presă al SNSPA.
SNSPA punctează că nu va accepta „ca procesul didactic să fie bulversat”.
„Cadrul legislativ în vigoare permite universităților, în baza autonomiei universitare, să utilizeze metode didactice de predare-învăţare-evaluare în format online, până la finalul anului universitar 2021-2022. SNSPA respectă legea, așa cum a făcut-o mereu, și consideră că aplicarea ei trebuie făcută cu responsabilitate față de comunitatea academică. De asemenea, SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic. În acest sens, conducerea SNSPA a decis ca, în următoarea săptămână, studenții și profesorii SNSPA să fie consultați cu privire la reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității”, se mai arată în comunicat.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii