Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Obiectiv asumat prin PNRR în Educație, adoptat de Guvern / Cîmpeanu a anunțat un program pentru reducerea ratei de abandon școlar

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 30 decembrie 2021

Guvernul a adoptat joi, 30 decembrie, o Hotărâre prin care este implementat un obiectiv asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cel puțin 750 de școli din 2.500 selectate de Ministerul Educației vor fi eligibile pentru granturi ce pot ajunge până la 200.00 de euro, pentru a reduce rata abandonului școlar, a anunțat Sorin Cîmpeanu. 

Niciunul dintre obiectivele din PNRR nu se pot realiza în absența educației. Hotărârea de Guvern adoptată astăzi este extrem de importantă, vizează un obiectiv major al proiectului România Educată: abandonul școlar. În condițiile în care România și-a propus pentru anul 2020 atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon școlar, prag pe care din păcate nu l-a atins pentru că rata de părăsire a școlii în 2020 a fost de 15,6%”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Ministrul a precizat că, din cauza pandemiei de coronavirus, fenomenul abandonului școlar înregistrează tendințe de creștere, iar România se poziționează pe ultimele locuri din Europa la acest capitol.

Am trimis lista celor 3.235 de școli identificate ca fiind eligibile, în sensul că au cel mai mare risc de abandon școlar. Din aceste școli, la începutul anului 2022 vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat. Până în martie, minim 750 de școli din aceste 2.500, vor trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat”, a precizat ministrul Educației.

3 sferturi dintre școlile selectate vor fi din mediul rural, având în vedere că rata de abandon școlar este mult mai mare decât media la nivel național (26% față de 15,6%), a explicat Cîmpeanu.

Este vorba de intervenții din perspectiva acțiunilor remediale, oferirea unor oportunități care ar fi în premieră pentru școlile din mediul rural – acces prin platforme online la predarea făcută de cei mai buni profesori din România și forme de achiziții de materiale, echipamente sportive echipamente IT, ce lipsesc copiilor din mediul rural”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

În Monitorul Oficial va fi publicat și un ordin de ministru, pentru implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW