Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


O săptămână de la tragedia de la Caracal: românii au aflat că autoritățile nu sunt pregătite, au avut loc demiteri, demisii, s-au demarat anchete/Cronologia evenimentelor

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 august 2019 Etichete: , , ,

După mai bine de o săptămâna de la tragedia de la Caracal, s-a conturat suspiciunea că Alexandra a fost ucisă, însa anchetatorii continuă cercetările la casa lui Gheorghe Dincă. 

În aceste opt zile scurse de la declanșarea scandalului public, au avut loc dezvăluiri față de modul în care s-au făcut primele cercetări, s-au dat publicității convorbirile dintre Alexandra și polițiști, au început anchete, percheziții, au avut loc demiteri, demisii, s-au înființat comisii de anchetă, se propune modificarea legislației.

Cronologia crimei de la Caracal

Miercuri, 24 iulie 2019,  Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, din comuna Dobrosloveni, județul Olt, elevă la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” Caracal, a dispărut, în jurul orei 10.00.

Alexandra Măceșanu venise în orașul Caracal singură, iar ca să ajungă acasă, s-a urcat într-o mașină de ocazie. De atunci, i s-a pierdut urma.

Joi dimineaţa, 25 iulie 2019, Părinţii Alexandrei Măceșanu au anunțat poliţia cu privire la dispariţie.

Joi, ora 11.00,  Alexandra Măceșanu a apelat Serviciul de Urgenţă 112, de trei ori, a spus ce i s-a întâmplat până la acel moment, a strigat după ajutor și a descris unde se află. În total, Alexandra Măceşanu a vorbit cu operatorii 112 şi cu dispecerii poliţiei patru minute şi 43 de secunde.  

„Le-a spus că este legată cu o sârmă de picioare, că a fost violată, a strigat după ajutor, a zis că este sechestrată, că a fost bătută. Nu ştia unde se află, le-a dat nişte indicii. Le-a spus tot ce a putut ea, cauta adrese acolo, tot ce a putut ea. Iar poliţia, în « înţelepciunea» lor, credeau că nu este fata. Vă daţi seama, la 15 ani să fii bătută, violată, schingiuită şi tu să îţi pui speranţa, să vorbeşti 20 de minute la telefon cu oamenii legii”, a declarat Alexandru Cumpănaşu, unchiul adolescentei Alexandra Măceșanu.

„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus Alexandra Măceșanu în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei.

Ultima convorbire s-a închis după ce Alexandra Măceșanu le-a transmis poliţiştilor „Vine, vine!”, referindu-se probabil la criminalul Gheorghe Dincă, zis și Popicu, care se apropia de ea.   

Joi, după ora 12.00.  Se presupune că este perioada în care a fost ucisă Alexandra. Gheorghe Dincă a recunoscut ulterior că a ucis-o pe Alexandra Măceșanu după ce a surprins-o cu telefonul. 

Joi, ora 15.30, Dosarul penal pentru lipsire de libertate a fost înregistrat de poliţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. 

Joi, în jurul orei 16.00,  Procurorul a emis ordonanţa provizorie de interceptare si localizare pentru două numere de telefon ce au rezultat din informaţii.

Joi, ora 19.15, A fost  primită informaţia că victima ar putea fi în trei locaţii dintr-o comună.

Joi, ora 19.50, Au fost emise mandate de percheziţie pentru cele trei locaţii.

Joi, ora 19.58,  S-a intrat cu mandatele de percheziţie în cele trei locaţii.

Joi, intervalul orar 19.58- 21.00,  S-au efectuat cele trei percheziţii fără a fi identificată victima sau alte probe.

Joi, ora 21.00 – vineri ora 02.00, S-au vizionat imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor, deoarece exista o informaţie despre un autoturism implicat într-o altă speţa asemănătoare.  

Vineri, ora 02.00. S-a identificat proprietarul autoturismului.

Vineri, ora 02.00. Au fost trimise echipaje de poliţie în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata că nu exista nicio activitate.

Vineri, ora 02.20. Au fost solicitate mandate de percheziţie pentru locaţia suspectă si alte două posibile locuri.

Vineri, ora 03.05. Au fost luate mandatele de percheziţie de la instanţă. Poliţiştii nu le-au pus în aplicare, aşteptând să se facă ora 06.00, de la care se pot face, legal, aceste descinderi.

Vineri, ora 06.00. S-a intrat în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziţie, inclusiv în locuinţa suspectului.  

Demisii, demiteri, dupa tragedia de la Caracal

Vineri, 26 iulie,  au fost demişi şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, prefectul de Olt şi şeful interimar al IPJ Olt, dar în spate a rămas întrebarea câte tragedii trebuie să se mai întâmple pentru ca ceva să se schimbe în ţara aceasta. Ioan Buda a fost inlocuit cu adjunctul sau, Florian Dragnea. 

Sâmbata, 27 iulie, Șeful Poliției Caracal, comisarul șef Nicolae Mirea, a fost demis din funcție după modul în care subordonații săi au acționat în cazul Alexandrei Măceșanu, tânăra de 15 ani ucisă cu sălbăticie de un bărbat care ar fi luat-o la ocazie, a anunţat olt-alert.ro.

Luni, 29 iulie, seful STS, Ion Vasilca, a anuntat ca renunta la functie, cu doar o zi inainte de sedinta CSAT. 

Marti, 30 iulie, ministrul de Interne, Nicolae Moga, a demisionat și el. În locul lui a fost numit, interimar, Mihai Fifor. 

Anchete după tragedia de la Caracal

Polițiști dar și procurori implicați în cercetarea evenimentelor de la Olt sunt anchetați acum pentru că există suspiciuni că nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu. 

Pe 1 august, procurorul Cristian Ovidiu Popescu, care a coordonat inițial anchetă, a fost suspendat din funcţie, în urmă deciziei de joi a Secţiei pentru procurori a CSM. El este acuzat că nu ar fi permis intrarea polițiștilor în casă în care se află sechestrată Alexandra. 

30.07.2019 Inspecţia Judiciară a început un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, care vizează activitatea derulată de procurori în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 iulie 2019. Se vor efectua verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii cu privire la săvârșirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cauzei din Caracal. 

30.07. 2019 Raport MAI: Agentul de la IPJ Olt care a preluat apelul Alexandrei, reclamat la Parchet. Opt polițiști sunt cercetați.

30.07.2019 Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a început urmărirea penală în rem pentru abuz în serviciu față de modul în care procurorii au acționat – sau nu- în cazul cercetărilor din dosarul crimelor de la Caracal. Au fost ridicate probe de la Parchetul Craiova, DIICOT Craiova, dar și de la IPJ Olt și Dolj.

30.07.2019 Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la tragedia de la Caracal, iar în perioada următoare va întocmi un raport  referitor la cauzele care au făcut posibilă această situație.

Au fost cerute lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul de Interne în legătură cu funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

30.07.2019 DIICOT extinde anchetă în cazul crimelor de la Caracal pentru neglijență în serviciu, au declarat surse judiciare pentru mainnews.ro. Procurorii vor investiga modul de intervenție în cazul dispariției Alexandrei, precum și gestionarea apelurilor fetei la 112.

31.07.2019 Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a cerut de la DIICOT copia dosarului care vizează crimele de la Caracal. SIIJ  a ridicat documente de la Judecătoria Craiova, Judecătoria Caracal, dar și de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

01.08.2018 Parchetul General a început un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, verificările vizând toate cauzele de sechestrare şi viol din ianuarie 2018 până în prezent.

02.08.2019 Inspecția Judiciară a demarat o anchetă și la DIICOT Craiova față de modul în care procurorii au instrumentat dispariția celor două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.  Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, pentru a vedea tot ceea ce s-a întâmplat încă de la înregistrarea dosarelor de dispariție.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW