Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O rachetă a lovit un teren de fotbal în Israel. 12 morți, printre care și copii / Israelul a lovit peste noapte ţinte Hezbollah din Liban

By Ana Teșcan , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 28 iulie 2024

Israelul a declarat duminică, 28 iulie, că va lovi puternic Hezbollah după ce a acuzat grupul susținut de Iran că a ucis 12 copii și adolescenți într-un atac cu rachetă asupra unui teren de fotbal din Înălțimile Golan, ocupate de Israel. Hezbollah a negat orice responsabilitate pentru atac, cel mai mortal din Israel sau din teritoriul anexat israelianului de când atacul Hamas din 7 octombrie a declanșat războiul din Gaza, notează Reuters

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a încheiat mai devreme o vizită în Statele Unite și e de așteptat să aterizeze în Israel duminică și să își convoace cabinetul de securitate duminică după-amiază pentru a discuta răspunsul Israelului.

Între timp, familiile s-au adunat la înmormântări în satul druz Majdal Shams din Înălțimile Golan, teritoriu capturat din Siria de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu și anexat într-o mișcare nerecunoscută de majoritatea țărilor.

Terenul de fotbal a fost lovit sâmbătă seara. Hezbollah a anunțat anterior că a lansat rachete în locurile militare israeliene, dar a negat rapid implicarea în atacul asupra Majdal Shams, declarând că „nu are absolut nimic de-a face cu incidentul și neagă categoric toate acuzațiile false în acest sens”.

„Spre deosebire de negările sale, Hezbollah este entitatea care este fără echivoc responsabilă pentru masacrul de ieri. Racheta care ne-a ucis băieții și fetele a fost o rachetă iraniană, iar Hezbollah este singura organizație teroristă care îi are pe aceștia în arsenalul său”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene le-a spus mai devreme reporterilor că ancheta a arătat că racheta era un Falaq-1 fabricat iranian. Hezbollah a anunțat că a lansat o rachetă Falaq-1 sâmbătă, spunând că a vizat un cartier general militar israelian.

Armata israeliană a declarat că lansarea rachetei a fost efectuată dintr-o zonă situată la nord de satul Chebaa din sudul Libanului. Mai multe atacuri aeriene au lovit orașe din sudul Libanului și o locație din vasta Valea Bekaa din estul peste noapte și duminică dimineața, potrivit surselor de securitate din Liban. Armata israeliană a declarat că a lovit o serie de ținte Hezbollah în adâncul Libanului peste noapte, dar orice operațiune la scară largă ar necesita probabil aprobarea cabinetului de securitate.

Israelul anunţă că a lovit peste noapte ţinte Hezbollah din Liban

Avioanele de luptă israeliene au lovit o serie de ţinte Hezbollah din Liban în cursul nopţii, a anunţat duminică armata israeliană (IDF), potrivit News.ro.

În cursul nopţii care a urmat atacului asupra terenului de fotbal, avioanele de război israeliene au efectuat lovituri aeriene împotriva ţintelor Hezbollah „adânc în interiorul teritoriului libanez şi în sudul Libanului”, potrivit unei declaraţii a armatei. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au lovit o serie de ţinte ale Hezbollah, inclusiv depozite de arme şi „infrastructură teroristă”.

Israelul a declarat că a identificat „aproximativ 30 de proiectile” care sâmbătă au trecut din Liban pe teritoriul israelian într-un baraj pe care l-a atribuit grupării militante libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi pe care l-a descris ca fiind cel mai grav atac împotriva sa de la 7 octombrie.

Comentarii