Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


O profesoară de franceză din Brașov, în mijlocul unui scandal cu părinții elevilor: Discută cu ei la ore chestiuni de peste 18 ani

By Redactia , in Stirile zilei , at 2 februarie 2024 Etichete: , , ,

O profesoară de limba franceză de la o școală populară din Brașov a mărturisit pe TikTok că, atunci când poartă o rochiță scurtă, alege să șteargă ea însăși tabla pentru privirile elevilor.

O școală gimnazială renumită din Brașov a început anul școlar cu o serie de controverse. După reluarea cursurilor post-vacanța de iarnă, mai mulți părinți au exprimat nemulțumiri că nu își pot trimite copiii la școală din cauza comportamentului extrem de agresiv al unui elev.

Pe lângă acest incident, atenția s-a îndreptat și către corpul didactic. Profesoara de limba franceză a devenit subiect de discuție datorită postărilor sale pe rețelele sociale, considerate nepotrivite pentru un profesor. În plus, părinții sunt nemulțumiți și de comportamentul ei în timpul orelor de curs.

„Înţeleg că sunt discuţii despre OnlyFans, cum să-ţi faci cont, cum să ai un limbaj de jargon pe care n-aş vrea să-l reproduc (…), copii care sunt învăţaţi să spună sub orice altă formă lucrurile golăneşti. Cred că nu ăsta este obiectul de activitate al orei respective. Ar trebui să aibă legătură cu o limbă străină. Văd că au mai fost şi pe parcursul anului trecut, la fel, nişte discuţii cu o altă profesoară, tot pe o altă limbă străină. Se pare că limbile străine nu prea au succes sau se desfăşoară sub altă formă”, a spus un părinte, pentru Radio România Braşov FM.

Aplicația OnlyFans, deși inițial concepută pentru conversații standard, a evoluat într-o platformă utilizată predominant de lucrătorii din industria sexului pentru producerea de conținut pornografic, așa cum confirmă și descrierile utilizatorilor. În plus, părinții au ridicat probleme legate de postările profesoarei pe TikTok (sub numele de utilizator @profamamaonline), susținând că acestea nu respectă normele de conduită așteptate de la un profesor.

@profamamaonline Dragii mei elevi???? #fy #fyromania #frenchteacher #teacher ♬ оригинальный звук – Anna Bruni

@profamamaonline Când ești profesor de franceză.. #fy #foryouromania ♬ The Magic Bomb (Questions I Get Asked) [Extended Mix] – Hoàng Read

„Este o profesoară acolo, care discută cu ei la ore chestiuni de peste 18 ani, doamnă profesoară mai tânără, care îi învaţă să spună în loc de cuvinte nepotrivite în limba română, îi învaţă alte cuvinte. M-am uitat şi s-au postat pe reţelele de socializare filmuleţe cum o întreabă copiii de clasa a 8-a dacă ştie cum e aia cu «voulez-vous coucher», dacă ştiu cum se traduce «puiul meu în curtea ta» în franceză, chestii din astea, care n-au niciun fel de legătură cu ce ar trebui să facă profesorii la clasă”, se plânge un părinte.

Andreea Condurache, în vârstă de 26 de ani și profesoară de profesie, realizează postări pe rețelele sociale care nu sunt direct legate de rolul său didactic, chiar dacă unele dintre acestea fac aluzie la desfășurarea cursurilor în clasă.

„Mă văd şi tânără şi frumuşică. Eu prefer singură să şterg tabla, că o şterg mai bine decât ei. Te apleci, fără să vrei. Dacă eşti într-o rochiţă se uită, n-ai cum. Cu ce ar trebui să mă îmbrac, să mă îmbrac ca la mănăstire?”, spune @profamamaonline.

Fascinată de cuvintele din limba franceză care au conotații diferite în română, profesoara a relatat un astfel de episod și la Kanal D. Ea menționează că elevii ei de clasa a V-a au fost curioși despre un astfel de cuvânt, iar ea s-a limitat doar la a le explica semnificația traducerii acestuia.

„Mi se întâmplă la clasele a V-a, mă întreabă şi de trei ori pe oră, în fiecare oră, doamna cum se spune aşa. «Cum se spune bec? Ampoule». Normal că sună în limba română într-un fel. Ei mă întreabă pe mine, eu le traduc şi atât. Dacă ei consideră că folosesc un limbaj murdar, sexual şi aşa mai departe, nu depinde de mine. Eu doar am făcut o traducere”, s-a scuzat profesoara.

„Ce vă pot spune vizionând filmuleţele: ele se află undeva la limita bunei decenţe, au şi o uşoară tentă frivolă, pe de o parte. Pe de altă parte, considerăm că ele sunt oarecum incompatibile cu conduita pe care ar trebui să o aibă un cadru didactic. Deci, nu suntem de acord cu aceste postări pe reţele de socializare din partea unui cadru didactic”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Braşov, Valentin Bucur.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Brașov a evaluat filmulețele postate și a concluzionat că acestea nu se aliniază cu comportamentul așteptat de la un cadru didactic.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW