Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


O nouă variantă de COVID stârnește îngrijorare la nivel mondial / Ce știm până acum despre tulpina descoperită în Africa de Sud

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 noiembrie 2021

O nouă variantă de COVID-19 identificată recent, care se răspândește în Africa de Sud și care ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, provoacă îngrijorări la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit vineri, 26 noiembrie, de urgență, iar Comisia Europeană ar vrea să interzică zborurile din Africa de Sud, unde a fost depistată noua tulpină. Mai multe țări au luat deja această decizie.

Ce știm până acum despre această variantă

Oamenii de știință au descoperit recent o nouă variantă de COVID-19 numită B.1.1.529. Aproximativ 50 de cazuri cu această variantă au fost identificate în Africa de Sud, Hong Kong și Botswana, potrivit The Guardian.

Primele informații sugerează că varianta s-a răspândit rapid în provincia sud-africană Gauteng și ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale țării.

Cercetătorii care au analizat varianta au catalogat B.1.1.529 ca fiind cea mai „rea/gravă variantă pe care au văzut-o de la începutul pandemiei până acum”. Are 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva COVID-19. Acesta este aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen.

Specialiștii se tem că în aceste condiții, protecția dată de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea scădea în fața acestei tulpini noi. În plus, varianta s-ar răspândi de 4 ori mai repede decât varianta Delta, care a predominat în valul 4 al pandemiei.

OMS, reuniune de urgență

Experții Organizației Mondiale a Sănătății s-au reunit astăzi într-o ședință în contextul acestei variante.

Cel mai probabil, ei vor cataloga noua tulpină ca Variantă de Îngrijorare (VOC) stabilind, până la noi cercetări, urmărirea mai îndeaproape a modului în care aceasta se răspândește.

Ce spune noul ministru al Sănătății

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat vineri, 26 noiembrie, dacă ar trebui să ne îngrijoreze această nouă variantă a SARS-CoV-2.

„Să vedem rezultatul ședinței tehnice de la OMS, dar este o tulpină de preocupare și va fi încadrată în una din categoriile stabilite de OMS. Varianta este cu mutații multiple și se pare că se transmite ușor. S-ar putea să fie periculoasă, mutațiile sunt imprevizibile”, a declarat noul ministru al Sănătății vineri dimineață.

Zboruri interzise

Marea Britanie a introdus restricții de călătorie în Africa de Sud și în cinci țări vecine, din cauza temerilor legate de această nouă variantă. Astfel, Regatul Unit a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini, începând de vineri, 26 noiembrie, de la ora 12:00 GMT. Britanici care se întorc din aceste destinații vor trebui să intre în carantină.

Și italienii au luat această decizie, potrivit presei locale. Italia a anunțat vineri că interzice intrarea în țară a celor care au fost în Africa de Sud în ultimele două săptămâni. Interdicția se aplică și pentru Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Swaziland.

Israel și Germania au luat decizii similare.

Zborurile ar putea fi interzise și în UE, după cum a precizat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri. Ea a precizat că își propune, în strânsă coordonare cu statele membre, să activeze „frâna de urgență” pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW