Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


O nouă taxă pentru pacienți, propusă de Ministerul Sănătății. Explicațiile lui Alexandru Rafila 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 5 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Ministerul Sănătății a dat publicității proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030. Documentul prevede introducerea unui program pilot privind taxare suplimentară a pacienților asigurați, care doresc să primească serviciile medicale de la un anumit medic.

Pacienții ar putea să își aleagă medicul pentru serviciile de sănătate. În prezent acest lucru este posibil doar în unitățile private, însă Ministerul Sănătății și-ar dori introducerea și în spitalele de stat, însă contracost și doar în afara programului lucru. Propunerea se regăsește în proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, document aflat în dezbatere publică.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei.

Rafila face un pas în spate

Într-o declarație făcută luni, 5 decembrie, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a ținut să precizeze că programul ar urma să se desfășoare doar în câteva spitale, fiind deocamdată doar la stadiul de propunere.

„Este vorba doar de un proiect pilot propus în această strategie care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice și evident că dacă Guvernul României nu consideră oportun acest pilot, poate să dispară din acest plan de acțiune. Problema este a unui pilot, să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic care lucrează în această unitate sanitară publică poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală. Pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul e în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite!”, a declarat Alexandru Rafila.

Rămâne de văzut dacă această propunere se va regăsi în forma finală a strategiei naționale de sănătate, document ce urmează să fie aprobat de Guvern. În scurta perioadă în care s-a aflat în opoziție, PSD a criticat vehement orice inițiativă privind instituirea unei forme de coplată a serviciilor medicale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW