O nouă săptămână de caniculă în emisfera nordică
Emisfera nordică începe luni o nouă săptămână de caniculă, în Europa fiind aşteptate temperaturi de peste 40°C în Italia şi fiind emise avertizări de caniculă în Spania, în timp ce incendii devastatoare continuă să facă ravagii în Canada şi California, relatează AFP.
Temperaturi de până la 48°C sunt aşteptate la începutul acestei săptămâni în Sardinia, insula mediteraneană situată la vest de Italia continentală.
În Spania, care a trecut deja de o săptămână sufocantă, agenţia meteorologică a emis duminică o alertă portocalie pentru ziua de luni, avertizând asupra unor temperaturi cuprinse între 38° şi 42° pe zone extinse din peninsulă şi din Insulele Baleare, şi o alertă roşie (pericol extrem) luni pentru anumite zone din Andaluzia, iar marţi pentru Aragon, Catalonia şi Mallorca (42° şi 44°).
Efectele căldurii extreme au fost deja resimţite în Insulele Canare, pe insula La Palma, unde un incendiu a devastat 5.000 de hectare de teren în weekend şi a determinat evacuarea a 4.000 de persoane.
În Europa, unde experţii consideră că încălzirea globală avansează de două ori mai rapid decât media mondială, mai multe ţări suferă în mod deosebit.
„Mă lupt cu adevărat cu căldura. Mi-am cumpărat un mini ventilator, o umbrelă şi sticle de apă”, s-a plâns Lilu Da Costa Rosa, o vânzătoare braziliană de 48 de ani, aflată duminică în vizită la Roma, unde termometrul a atins 34°C la ora locală 13:30 (11:30 GMT).
În Italia, 16 oraşe sunt sub alertă roşie în toată ţara, mercurul termometrelor oscilând în jurul valorii de 36/37°C, dar temperaturile care pot fi resimţite pot depăşi 40°C.
Înfruntând căldura, 15.000 de pelerini şi turişti, potrivit jandarmeriei Vaticanului, s-au adunat duminică în Piaţa Sfântul Petru pentru a-l asculta pe Papa Francisc rostind tradiţionala rugăciune Angelus.
Printre ei s-a aflat şi François Mbemba, un preot congolez în vârstă de 29 de ani. „Căldura aceasta continuă până noaptea târziu şi ne este greu să dormim. Şi suntem îmbrăcaţi în negru, aşa că transpirăm îngrozitor. Ne este greu să ne adaptăm, este mai cald decât în Africa, în Republica Democrată Congo”, spune el.
În România, temperaturile se vor apropia luni de 39 de grade.
În Grecia, unde se aşteaptă o uşoară scădere a temperaturilor, Acropola din Atena a fost închisă pentru public duminică între orele locale 13:00 şi 17:00.
Autorităţile locale au cerut publicului să dea dovadă de prudenţă şi au avertizat asupra riscului ridicat de incendii.
Incendii în Canada
În Statele Unite, din Florida (sud-est) până în California (vest), trecând prin Texas (sud), o mare parte a sudului ţării a fost din nou lovită duminică de un val de căldură calificat drept ” sufocant ” de către serviciile meteorologice, care prevăd mai multe temperaturi record.
În celebra Vale a Morţii din California, unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe planetă, termometrul a înregistrat sâmbătă seara 51°C, iar în următoarele ore se aşteaptă temperaturi de până la 54°C.
Pe lângă temperaturile ridicate, sudul Californiei este mistuit de mai multe incendii foarte violente, care continuă să ardă şi care au devastat deja peste 3.000 de hectare şi au dus la evacuarea populaţiei. Potrivit serviciului de pompieri al statului, incendiul este izolat doar în proporţie de „10%”, ceea ce face să se teamă că situaţia s-ar putea agrava.
În Florida, oraşul Miami a emis prima avertizare de „căldură excesivă” din istorie. „Pregătiţi-vă pentru o căldură toridă”, a avertizat oraşul pe Twitter.
Alte părţi ale Statelor Unite sunt expuse riscului de vreme severă.
„Furtuni puternice sau severe, ploi abundente şi inundaţii sunt posibile în mai multe localităţi, în special şi din păcate în New England, care a fost deja saturată” de precipitaţiile recente, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.
O inundaţie violentă a provocat sâmbătă moartea a patru persoane într-un comitat situat la nord de Philadelphia, în Pennsylvania, iar alte trei persoane erau încă date dispărute duminică, au anunţat autorităţile.
În Canada, peste zece milioane de hectare au ars deja în acest an, mai mult decât a înregistrat vreodată ţara, potrivit unui bilanţ care rămâne provizoriu. 906 incendii erau încă active sâmbătă, dintre care 570 sunt considerate scăpate de sub control, potrivit cifrelor naţionale ale Centrului interagenţii canadian pentru incendii forestiere (CIFFC).
Un al doilea pompier a murit în ţară după ce a fost rănit în lupta împotriva megaincendiilor, potrivit autorităţilor. Primul murise cu două zile mai devreme.
Furtuni în Asia
Japonia a emis duminică avertismente de caniculă pentru zeci de milioane de locuitori, care trăiesc în 20 din cele 47 de prefecturi, în condiţiile în care temperaturi aproape record au afectat mari părţi ale ţării.
În Tokyo, unde temperatura a atins 36°C, „doar să te plimbi este obositor”, a recunoscut Coline Grison, o turistă de 24 de ani din Franţa. „Transpirăm fără să facem nimic”, a declarat ea pentru AFP.
Ţara se confruntă, de asemenea, cu ploi torenţiale care au provocat moartea a cel puţin opt persoane, inclusiv a unui bărbat găsit decedat sâmbătă într-o maşină inundată în nordul ţării.
În Coreea de Sud, salvatorii se străduiau să ajungă la persoanele blocate într-un tunel inundat, după ce ploile abundente din ultimele zile s-au soldat cu cel puţin 37 de morţi şi nouă persoane dispărute.
Serviciile meteorologice din China au emis mai multe avertizări, prognozând temperaturi de până la 45°C în regiunea parţial deşertică Xinjiang şi 39°C în regiunea sudică Guangxi.
Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, după cum a subliniat recent Organizaţia Meteorologică Mondială. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii