Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


O nouă metodă de compromitere a conturilor din rețelele de socializare. Avertizarea specialiștilor în securitate cibernetică

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2023 Etichete: , , , ,

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) anunţă, joi, 2 noiembrie, că a observat în ultimele zile o creştere notabilă a utilizării unor tehnici de inginerie socială, folosite de atacatori pentru obţinerea accesului ilicit la conturile online ale utilizatorilor. Mai exact, infractorii cibernetici încearcă să exploateze serviciul de autentificare multifactorială folosit de utilizatori, care le permite securizarea mai puternică a conturilor personale.

„ATENȚIE la mesajele care cer coduri ori date de autentificare, sub diferite pretexte!

Chiar dacă cererea vine de la un cunoscut sau prieten, cel mai probabil este vorba despre o tentativă de tip phishing care îți vizează contul”, avertizează DNSC. 

Potrivit sursei citate, au  existat cazuri în care diferite servicii au suferit breşe de securitate, iar datele de autentificare ale utilizatorilor au fost făcute publice sau au fost postate pe forumuri dedicate criminalităţii cibernetice.

„Credenţialele respective pot fi încercate de atacatori şi pe alte conturi asociate respectivei adrese de e-mail, astfel că, deşi au la dispoziţie parola noastră, acest cod 2FA ne poate proteja în cazul acestui scenariu”, spun reprezentanții DNSC.

Cum putem  peveni accesul ilegal la datele noastre

Specialiştii recomandă ca, de fiecare dată când întâlniţi astfel de situaţii, verificaţi permanent sursa şi legitimitatea informaţiilor, chiar dacă acestea vin de la un contact de încredere.

Dacă este un prieten sau o cunoştinţă care vă cere un astfel de cod, contactaţi-l pe un canal de comunicare alternativ, pentru că sigur i-a fost compromis contul. Dacă aţi căzut în capcană şi aţi pierdut accesul la cont, contactaţi centrul de ajutor pentru a efectua paşii necesari recuperării contului. Va trebui să faceţi dovada că dvs. sunteţi titularul contului, care presupune furnizarea unor informaţii cu caracter personal, iar acest proces poate fi uneori de durată. Echipaţi-vă cu răbdare şi oferiţi informaţiile solicitate de furnizorul serviciului, pentru a vă recupera accesul la cont”, mai arată specialiştii DNSC.

Pentru a evita astfel de situaţii neplăcute, echipa DNSC recomandă să fim vigilenți și să nu facem acțiuni în grabă.

Analizaţi cu atenţie situaţiile în care vi se cere sau urmează să furnizaţi date! De obicei atacatorii folosesc tehnici de inginerie social care implică emoţia şi mai ales urgenţa. Rămâneţi mereu calm(ă) şi nu furnizaţi niciodată la cerere date sau coduri de autentificare.

Notificaţi astfel de tentative către DNSC la numărul naţional de urgenţă 1911 sau pe e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru ca echipa noastră să documenteze atent tehnicile de atac şi să ofere audienţei recomandările se securitate adecvate în astfel de cazuri ”, menționează specialiștii  în securitate cibernetică.

Sursă foto: DNSC

 

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW