Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


O nouă controversă în instanțele din România: Purtarea măștii de protecție în timpul furtului / CAB cere Instanței Supreme să tranșeze cazul

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 16 noiembrie 2021

Curtea de Apel București cere Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să decidă dacă o persoană care purta masca de protecție, obligatorie în contextul pandemiei de coronavirus, și care a fost prinsă în timp ce fura dintr-un magazin poate fi condamnată pentru infracțiunea de furt calificat sau furt simplu. 

Curtea (…) pune în discuție sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru lămurirea unor chestiuni de drept, respectiv: „în situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană care poartă mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt prevăzută de disp. art. 228 alin. 1-art. 229 alin. 1 lit. c) C.p.?”, potrivit încheierii anonimizate a Curții de Apel București, obținută de Main News.

Potrivit Codului penal, furtul simplu se pedepsește cu „închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” (art. 228 alin.1 ), în timp ce „furtul săvârșit de o persoană mascată, deghizată sau travestită” este considerat furt calificat și se pedepsește cu închisoarea între 1 și 5 ani (art. 229 alin. 1 lit. c) ).

Context

În luna mai, o persoană care se afla într-un magazin și purta masca de protecție a furat un Iphone X din buzunarul unui client, cauzând un prejudiciu de 4.000 de lei.

Aceasta a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 3 la 1 an de închisoare cu executare pentru infracțiunea de furt calificat în stare de recidivă postexecutorie, după ce și-a recunoscut fapta și a achitat prejudiciul.

Judecătoria Sectorului 3 susținea, în motivarea deciziei, că inculpatul a profitat de contextul epidemiologic, în care purtarea măștii de protecție e obligatorie, tocmai pentru a fi mai greu de recunoscut și pentru a putea să ducă fapta la îndeplinire.

Instanța de fond a considerat că persoana care poartă mască, chiar și în cazul în care este obligată de lege să o facă, prevede și acceptă că furtul va fi înlesnit și ascunderea infracțiunii va fi mai facilă profitând de contextul social, particular”, potrivit Curții de Apel București.

Persoana respectivă a făcut apel și a cerut schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de furt calificat în infracțiunea de furt simplu, motivând că purtarea măștii de protecție este obligatorie în contextul pandemiei de coronavirus.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • […] Sesizarea a fost înaintată de Secția a II-a penală a Curții de Apel București la finalul lunii…, fiind vorba de un dosar în care o persoană a fost condamnată pentru furt calificat, după ce, în timp ce se afla în magazin, a furat un Iphone X din buzunarul unui client, cauzând un prejudiciu de 4.000 de lei. […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/o-noua-controversa-in-instantele-din-romania-purtarea-mastii-de-protectie-in-timpul-furtului-cab-cere-instantei-supreme-sa-transeze-cazul/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW