Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


O nouă cerere de plată pentru fondurile PNRR va fi transmisă până la 1 noiembrie. Câți bani trebuie să primească România de la UE

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Marcel Ciolacu susține că, până la 1 noiembrie, va fi transmisă Comisiei Europene cea de-a treia  cerere de plată  pentru fondurile europene alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă(PNRR). Acest lucru va fi posibil, după ce Ministerul Energiei va semna contractele pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată, „ținte” pe care România și le-a asumat în fața Comisiei Europene. 

„Până în 1 noiembrie, se va depune.  E aproape finalizată. A fost şi domnul ministru Burduja două zile la Bruxelles, la dânsul mai erau nişte restanţe de la fostul ministru al Energiei, celebrul ministru al Energiei dinainte. Sperăm să le finalizăm”, a afirmat prim-ministrul, aflat în vizită la Bruxelles.

Comisia Europeană a plătit, la sfârșitul lunii septembrie, a doua cerere de plată a României, în valoare de 2,76 miliarde euro, din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, potrivit Ministerului Finanțelor.

Câți bani primește România prin PNRR

Inițial, România a avut prin PNRR o alocare de 29,18 miliarde euro, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro.

România trebuie să finalizeze implementarea reformelor și investiților finanțate în cadrul PNRR până la sfârșitul lunii august 2026. În același timp, fondurile alocate prin Politica de Coeziune 2021-2027 pot fi atrase până la finalul anului 2029.

Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape zece miliarde de euro, din cadrul acestui instrument.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș,  menționa, recent, că „depunerea acestei cereri de plată a fost condiţionată de reglementarea unor aspecte cheie pentru România precum decarbonizarea, interoperabilitatea bazelor de date pentru reducerea birocraţiei şi cloud-ul guvernamental”.

Comisia Europeană a cerut pentru plățile următoare, printre altele, eliminarea inechităților sin sistemul public de pensii,

Fondurile PNRR sunt necesare României pentru proiecte care țin de infrastructură, transport, educație, sănătate.

Sursă foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW