Thursday, March 23, 2023
Jurnalism corect


O metodă inovativă de testare pentru COVID-19, implementată în județul Bihor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Direcția de Sănătate Publică din Bihor a anunțat implementarea unei noi metode de testare a persoanelor pentru COVID-19. Prin acest mecanism se urmărește creșterea volumului de testare, viteza și eficiența depistării persoanelor infectate.

Potrivit DSP Bihor, noua strategie de testare constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populație omogenă, și testarea comunităților din zonele respective prin metoda „pooling”, respectiv testare a mai multor persoane într-o singură probă. În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, și retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2).

Cei care susțin această metodă susțin că va crește și eficiența testării, prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste, față de testarea individuală care se practică în prezent. Acest mecanism va fi aplicat și în cazul celor aflați în carantină.

În comunicat se menționează că această strategie este aplicată cu succes în prevenția COVID-19 în Israel, fiind o metodă folosită la nivel mondial în prevenția altor tipuri de epidemii. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialiști din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziționat din donații comunitare în decursul lunii trecute, iar de săptămâna viitoare va intra în funcțiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziționat cu acordul Ministerului Sănătății.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW