Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


O lună și trei săptămâni de la dispariția Alexandrei. Cum a evoluat ancheta din cazul Caracal în ultima vreme

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 septembrie 2019 Etichete: , , ,

La aproape două luni de la despariția Alexandrei Măceșanu, fata răpită pe care Ghoerghe Dincă susține că a omorât-o, în ancheta din cazul Caracal rămân încă multe semne de întrebare și suspiciuni. Varianta vehihulată de opinia publică în momentul de față este că Gheorghe Dincă nu a acționat singur și că cele două fete sunt victimele unei rețele de proxeneți.

Familia Alexandrei Măceșanu a anunțat că, la începutul săptămânii viitoare, anchetatorii vor face reconstituirea crimelor de la Caracal, împreună cu Gheorghe Dincă, cu scopul de a verifica dacă ceea ce a spus suspectul până acum se confirmă.

Principalul suspect pentru disapriția fetelor va ajunge, săptămâna aceasta, în fața judecătorilor pentru prelungirea mandatului de arestare preventivă.

DIICOT a prezentat stadiul anchetei de la Caracal

Procurorul şef al DIICOT, Felix-Oliver Bănilă, a declarat că a fost extinsă ancheta în cazul crimelor de la Caracal pentru alte două victime care ar fi fost violate . Totodată, extinderea vizează și infracțiunea de profanare de cadavre.

Șeful DIICOT a mai precizat că vizată de cercetări este și soția suspectului.

Conform acestuia, au fost indisponibiliate cele patru mașini pe care le avea Dincă cât și sechestrarea a 3 imobile din Caracal, deținute de acesta.

Părinții Alexandrei, chemați la DIICOT pentru a preda buletinul fetei

Părinții Alexandrei Măceșanu au fost citați, la începutul lunii septembrie, la DIICOT București pentru a preda buletinul fetei. Ulterior, Direcţia a transmis că familia fetei a fost de acord să se prezinte la Bucureşti pentru a luat la cunoştinţă concluziile raportului medicilor legişti.

DIICOT a transmis că familia Alexandrei a refuzat să predea cartea de identitate şi a luat la cunoştinţă citarea la sediul instituţiei pentru a li se pune la dispoziţie concluziile raportului INML.

„Familia victimei a refuzat să predea cartea de identitate aparținând victimei minore, motivând faptul că solicită să consulte conținutul concluziilor respectivului raport”, a transmis DIICOT

INML a găsit ADN-ul Alexandrei în probele osoase

Alexandru Cumpănașu a depus, pe 26 august, încă o plângere penală la Parchetul General pentru INML, spunând că medicii legiști au administrat „defectuos” probele din ancheta de la Caracal. Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control la INML, la cererea lui Cumpănașu, iar în urma controalelor s-a întocmit un raport din care reiese că nu s-au încălcat procedurile de lucru în ceea ce privește analiza probelor.

Potrivit acestuia, în document nu se menționează faptul că Alexandra Măceșanu ar fi moartă.

INML a emis un raport, pe 2 septembrie, din care reiese că ADN-ul din dinții găsiți în butoiul cu cenușă din casa lui Gheorghe Dincă aparține Alexandrei.  Principalul suspect pentru dispariția celor două fete din Caracal a fost transferat în arest preventiv, la București.

Gheorghe Dincă, supus expertizei psihiatrice

Pe 1 septembrie, Gheorghe Dincă, suspectul crimelor de la Caracal, a fost adus la București, în arestul Poliției Capitalei, urmând să fie supus unor expertize psihiatrice și testat cu detectorul de minciuni.

Perchezițiile din „casa groazei” s-au încheiat

Joi, 29 august, a fost ultima zi de percheziții DIICOT la locuința lui Ghoerghe Dincă. De atunci și până acum, bărbatul a fost audiat de mai multe ori, iar procurorii au decis ca suspectul să fie transferat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv București pentru a fi supus unor evaluări psihologice.

Familia lui Dincă, audiată

Pe 27 august, Tonel Pop a depus o plângere penală la Parchetul General, solicitând ca familia lui Gheorghe Dincă să fie cercetată. Acesta susține că soția suspectului a fost acasă în timp ce Luiza era sechestrată și că este foarte posibil să se fi întâlnit.

Anchetatorii i-au audiat și pe soția și copiii bărbatului . Elena Dincă, soția suspectului este cercetată și ea pentru complicitate la omor. Pe 23 august s-a început începerea urmăririi penale in rem, în urma plângerii familiei Luizei Melencu.

Principalele persoane care au gestionat căutarea Alexandrei, urmărite penal de SIIJ

SIIJ a început urmărirea penală faţă de procurorul Cristian Popescu, cel care a dispus ca percheziţia la casa lui Gheorghe Dincă să se facă la ora 6, desi exista mandat dat de judecător de la ora 3.

Procurorul Popescu, împreună cu Violeta Mirea, Vasile Marian și Țenea Eugen, sunt urmăriți penal fiind acuzați de abuz în serviciu.

Violeta Mirea, șefa Secției de Poliție Rurală Osica de Sus, unde este arondată și comuna Dobrosloveni acolo unde locuiește familia Măceșanu, a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul privind intervenția autorităților în cazul Caracal. Ea s-a pensionat la jumătatea lunii august.

Vasile Marian, agent șef principal la postul de Poliție din Dobrosloveni, este primul polițist care a stat de vorbă cu Ion Măceșanu, tatăl Alexandrei, care a mers pe 24 iulie 2019, la ora 20.30, să reclame dispariția fiicei lui. Agentul i-a spus să se întoarcă acasă și să revină a doua zi, în cazul în care fata nu se întoarce. Vasile Marian a informat-o în acea seară pe Violeta Mirea, șefa Secției 2 de Poliție Rurală Osica de Sus, însă primele măsuri au fost luate pe 25 iulie, la 8.30 dimineața. Procedura îl obliga pe polițist să se deplaseze la domiciliul minorei și să constate dispariția ei, apoi să declanșeze cercetarea.

Coleg cu Vasile Marian la postul de Poliție din Dobrosloveni, agentul principal Țenea Eugen, este este cel care a notat numărul de telefon, cerut drept contact de la părinții Alexandrei, în seara de 24 iulie, pe care l-a notat într-o agendă, apoi a continuat alte activități.

sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW