Thursday, September 12, 2024
Jurnalism corect


O grupare de hackeri care a atacat peste 1.500 de companii din lume, destructurată de autoritățile europene și americane

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Polițiștii români și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au colaborat cu Europol, autoritățile germane, olandeze și americane (FBI), într-un caz în care au reușit să destructureze o grupare de hackeri care a atacat peste 1.500 de companii din peste 80 de țări în ultimii 2 ani.

Concret, gruparea despre care Poliția Română susține că a ajutat la destructurarea ei se folosea de un ransomware HIVE și avea un singur mod de operare.

În ultimul an, HIVE ransomware a fost identificat ca fiind o amenințare majoră, deoarece a fost folosită pentru a compromite și cripta date și sisteme de calculatoare ale unor companii IT mari și multinaționale petroliere, în Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii”, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Datele obținute de pe calculatoarele atacate erau copiate și criptate, iar ulterior atacatorii cereau răscumpărare pentru a debloca accesul la fișiere și pentru a nu publica informațiile furate pe diverse site-uri.

Pe teritoriul României, grupul de ransomware HIVE a infectat infrastructura I.T. a mai multor companii (medii și mari) din diferite domenii de activitate, chiar și din categoria serviciilor esențiale, perturbând funcționarea sistemelor informatice și desfășurarea activității acestora”, susține sursa citată.

În schimb, prin intervenția autorităților europene care au pus la dispoziție chei de deblocare, companiile atacate au fost ajutate să nu plătească 120 de milioane de euro drept răscumpărare.

Poliția Română a mai precizat că un afiliat al grupării ransomware HIVE a fost reținut și trimis în judecată pe teritoriul României în perioada 2021-2022.

Prejudiciul adus de gruparea destructurată de autoritățile europene și americane se ridică la peste 100 de milioane de euro, adică sumele plătite de-a lungul timpului de companii pentru a-și recupera informațiile.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW