Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O fundație controlată de Dan Voiculescu îl reclamă pe Nicușor Dan la Curtea de Conturi

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 ianuarie 2024

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), un ONG controlat de către fondatorul trustului de presă Intact, Dan Voiculescu, l-a reclamat pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, la Curtea de Conturi.

Mai sunt aproximativ nouă luni până la alegerile locale, iar lupta devine tot mai aprinsă. Actualul edil, Nicușor Dan, speră să repete scenariul din 2020 când, cu sprijinul USR și PNL, a reușit să o învingă pe Gabriela Firea. De cealaltă parte, în ciuda implicării în scandalul „azilelor groazei”, fostul ministru al familiei își dorește cu ardoare să revină pe fotoliul de primar.

Ca acest lucru să se întâmple Firea are nevoie, în primul rând, să fie susținută de PSD, iar în al doilea rând, PNL să își pună un candidat. Deși Robert Negoiță, Daniel Băluță și Cristian Popescu Piedone sunt luați în calcul pentru a candida din partea PSD, Firea pare să fie în acest moment opțiunea numărul unu a social-democraților. La rândul lor, liberalii bucureșteni par tentați să susțină ideea unei coabitări pe sub masă cu PSD, iar Sebastian Burduja, actualul ministru al energiei, s-a autopropus candidat.

Atacuri prin intermediari

Acestea nu sunt însă singurele probleme cu care se va confrunta Nicușor Dan. FACIAS, un ONG controlat de către Dan Voiculescu, fondatul trustului Intact și totodată fostul șef al Gabrielei Firea, a transmis o sesizare Curții de Conturi în care reclamă faptul că Primăria Capitalei a achiziționat servicii de consultanță juridică, cu toate că are angajați juriști.

„În urma unei solicitări către Primăria Capitalei, FACIAS a aflat că administrația locală din București  a contractat în ultimul an nu mai puțin de 65 de contracte de asistență juridică și de reprezentare în instanță, pentru care a achitat suma de 18 milioane de lei, aproximativ 3,5 milioane de euro. Această sumă se adaugă la salariile anuale de aproximativ 1 milion de euro pentru cei peste 60 de consilieri juridici angajați la primărie, dacă ne raportăm la un salariu mediu de 6.000 de lei lunar”, a transmis FACIAS.

De cealaltă parte, Nicușor Dan a explicat în repetate rânduri că Primăria Capitalei a fost nevoită să încheie contracte cu diferite case de avocatură pentru asistență juridică, în condițiile în care instituția se află sub un adevărat asediu din partea așa-numiților dezvoltatori imobiliari.

Faptul că Primăria Capitalei încheie contracte de asistență juridică nu reprezintă nici pe departe o noutate. Potrivit HotNews.ro, în perioada  ianuarie 2016- octombrie 2020, cea care se suprapune în mare parte mandatului Gabrielei Firea, municipalitatea a plătit caselor de avocatură pentru servicii juridice aproape 74 milioane lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii