Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O fetiță de un an a suferit arsuri de cornee după ce a fost expusă accidental la o lampă cu ultraviolete / Reacția ministrului Sănătății

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 16 ianuarie 2023 Etichete: , ,

O fetiță de un an și jumătate și tatăl acesteia au suferit arsuri de cornee după ce au fost expuși accidental la o lampă cu ultraviolete, folosită la sterilizare, la Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu din Capitală. O anchetă internă a fost deschisă la nivelul spitalului, iar asistentul implicat a demisionat, relatează News.ro. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că vor fi făcute verificări la unitatea sanitară.

Conform relatărilor mamei, părinții copilului s-au prezentat la spital la data de 11 ianuarie, împreună cu fetița de un an și jumătate, întrucât aceasta prezenta simptome de răceală. În urma testării rapide pentru infecții virale, tatăl și copilul au fost trimiși să aștepte consultul medical într-un container de lângă spital, unde funcționa o lampă cu ultraviolete, folosită la sterilizare. Cei doi au stat în sala respectivă aproximativ o oră. După ce au ajuns acasă, atât tatăl, cât și copilul, au acuzat dureri de ochi.

Reprezentanții Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu din Capitală au transmis că s-au autosesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public, până în acest moment neexistînd o sesizare oficială din partea familiei.

„Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl, să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu. Precizăm faptul că, în timpul examinării medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidentala la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, au relatat și reprezentanții spitalului.

Rafila trimite Inspecția Sanitară

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 16 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă că va trimite Inspecția Sanitară și posibil Corpul de control la Spitalul Gomoiu din Capitală.

„Va merge Inspecţia Sanitară de Stat şi eventual putem trimite şi reprezentanţi ai Corpului de Control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă de ultraviolete, un adult şi un copil au stat 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate, dacă a fost sau nu afectată în vreun fel”, a spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă există o procedură de utilizare a acestor lămpi, Alexandru Rafila a explicat că acest tip de echipamente nu trebuie să funcționeze cu persoane în încăpere.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii