Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Caz unic: O femeie cu tumoră cerebrală, confirmată cu Covid-19, a fost operată cu succes la Iași/ Cum s-a desfășurat intervenția chirurgicală

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2020 Etichete: , ,

O femeie din județul Suceava, diagnosticată cu tumoră cerebrală și infectată cu virusul Covid-19, a fost operată, în cursul serii de luni, de o echipă de specialiști de la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Echipa medicală a fost condusă de managerul unității medicale, Lucian Eva, care a discutat cu jurnaliștii mainnews.ro despre modul în care a decurs operația și stresul prin care au trecut medicii, având în vedere că pacienta avea coronavirus.

„Este vorba despre o femeie de aproximativ 65 de ani, dar în situație cu o tumoră cerebrală malignă peste care s-a supraadăugat și această infecție cu Covid-19. Pacienta a urmat un tratament cu medicație antivirală timp de zece zile și a fost supusă unei intervenții chirurgicale aparte, din cauza unei agravări neurologice, era mai somnolentă. Operația a durat în jur de trei ore”, a declarat Lucian Eva pentru mainnews.ro.

Medicul neurochirurg a povestit modul în care a decurs operația, care este în mod normal de înaltă complexitate, presupunând utilizarea de înaltă tehnologie, dar, în cazul de față, medicii au fost nevoiți să opereze în echipamentele de protecție care le-au îngreunat munca.

„Este o operație în mod normal de înaltă complexitate, presupunând utilizarea de înaltă tehnologie intra-operatorie, neuronavigație, microscop operator dedicat, monitorizare electrofiziologică, aparat de aspirație tumorală cu ultrasunete etc. Pe lângă toate astea, s-a supraadăugat și modul în care s-a desfășurat intervenția chirurgicală din punct de vedere al protecției, atât a pacientei, cât și a echipei medicale implicate: însemnând combinezoane, măști de protecție, viziere, ochelari, procedura, protocolul de urmat pre operator, intra operator și bineînțeles post-operator ca și modalități de contaminare, dezechipare etc. Toate aceste lucruri au schimbat într-un fel într-un sens profund stresul intra operator pe care îl are echipa medicală”, a mai precizat medicul.

Lucian Eva: Noi în esență, ca și neurochirurgi, suntem pregătiți pentru a face față unui stres mult peste media firească

Ca și conducător al echipei medicale, pe lângă faptul că în primul rând trebuie să aibă în vedere siguranța pacientului, trebuie să fie atent și la gesturile întregii echipe medicale.

„ În afară de faptul că în primul rând ai în vedere siguranța pacientului în operație și asta presupune o concentrație majoră utilizând un microscop operator timp de aproximativ două ore, să stai concentrat cu ochii în microscop, să fii atent la fiecare gest, la fiecare structură de bază, pe de altă parte ai în vedere și supravegherea gesturilor întregii echipei medicale, pentru că atunci când conduci o echipă medicală care efectuează o intervenție chirurgicală la nivelul creierului, în afară de protejarea bolnavului și siguranța lui, ai în vedere și protecția echipei medicale, iar la toate astea e nevoie de o concentrare majoră. Noi în esență ca și neurochirurgi suntem pregătiți pentru a face față unui stres mult peste medica firească într-o sală de operație din cauza patologiei în sine și a modului în care suntem educați. Peste asta suprapunându-se și această infecție vă dați seama că a fost mult mai dificil”, a mai declarat managerul unității medicale.

Medic: Tratăm toți pacienții corect, indiferent că sunt infectați cu Covid-19 sau nu

Lucian Eva susține că mediul de lucru în Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași este unul „profund uman”.

„În sensul în care viața ființei umane și integritatea acesteia din punct de vedere fizic și psihologic sunt prioritare. Pe toți pacienții care se adresează spitalului cu infecție Covid-19 sau nu, îi tratăm corect la fel ca și înainte și beneficiază de tot aportul nostru ca și pregătire medicală dar și ca logistică a spitalului din punct de vedere al tehnologiei pe care o deținem”, a încheiat Eva.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW