Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


O delegație FMI ajunge în România. Ministrul Economiei: Trebuie să fim mult mai eficienți în cheltuirea banului public

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 ianuarie 2024 Etichete: , ,

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI), sub conducerea lui Jan Kees Martijn, este programată să sosească luni în București. Scopul vizitei este de a evalua ultimele tendințe economice și financiare, precum și de a actualiza previziunile macroeconomice.

„Ne așteptăm ca de fiecare dată la un raport pe care îl fac. Este o vizită normală, în programul anual pe care îl au. Ceea ce a spus premierul este că în acest an, în 2024, nu vor crește taxe și impozite în România și de acest lucru trebuie să țină cont toți partenerii noștri de dialog inclusiv cei care verifică progresul pe care România îl are, cum e și FMI. Trebuie să fim mult mai eficienți în cheltuirea banului public. La Ministerul Economiei, propunem ca scheme de ajutor de stat care sprijină mediul de afaceri să fie bine țintite, astfel încât efectul să fie unul maximal”, susține Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul din 29 ianuarie până la 1 februarie 2024 pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Echipa Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, șeful misiunii pentru România, a efectuat ultima sa vizită în București între 25 septembrie și 4 octombrie 2023. Scopul acestei vizite a fost efectuarea analizei anuale a economiei românești, conform Articolului IV. FMI a prognozat pentru România un avans economic de 2,3% în 2023 și un deficit bugetar de 6% din PIB. În acest context, Fondul a sugerat autorităților române implementarea unor reforme suplimentare echivalente cu 2% din PIB.

Fondul Monetar Internațional prognozează pentru România un creștere economică de 2,3% în anul 2023 și un deficit bugetar care va atinge 6% din PIB. În acest context, FMI îndeamnă autoritățile române să implementeze reforme suplimentare, echivalente cu 2% din PIB. Jan Kees Martijn, într-o conferință de presă organizată la finalul consultărilor, a menționat că măsurile fiscale adoptate de Guvernul României în toamna anului precedent reprezintă un pas corect. Totuși, a subliniat necesitatea unor reforme adiționale.

„Alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea. O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”, subliniază FMI.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii