Saturday, November 2, 2024
Jurnalism corect


O asociație de procurori solicită CSM să dea aviz negativ Gabrielei Scutea, propunerea ministrului Justiției pentru șefia Parchetului general

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 29 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

O asociație de procurori solicită Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să dea aviz negativ propunerii ministrului Justiției pentru șefia Parchetului general, procurorul Gabriela Scutea.

Asociația „Inițiativa pentru Justiție”, condusă de procurorul Bogdan Pîrlog și de procurorul Sorin Lia, o acuză pe Gabriela Scutea că în urmă cu trei ani, pe când era secretar de stat în Ministerul Justiției, ar fi participat la elaborarea celebrei Ordonanțe de Urgență 13.

”Este același procuror care, din funcția de secretar de stat, a coordonat Direcția de elaborare acte normative din cadrul Ministerului Justiției în săptămâna în care s-a elaborat celebra OUG nr. 13/2017 din 31.01.2017, adoptată „noaptea ca hoții” și publicată în Monitorul Oficial al României din 01.02.2017. Anterior aceasta coordonase, în fapt, elaborarea proiectului ordonanței de grațiere, care urma să fie adoptată în ședința de Guvern din 18 ianuarie 2017”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Totodată, asociația de magistrați cere Secției pentru procurori a CSM să solicite lămuriri și documente de la Ministerul Justiției în privința acestui aspect.

”Secția pentru procurori a CSM se poate lămuri însă cu privire la toate aspectele de interes pentru formularea avizului, prin transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiției ca, în temeiul unei colaborări loiale, având în vedere și scopul demersului, să transmită pentru studiu actele relevante, dar și prin solicitarea de relații de la alte instituții unde se găsesc originale sau copii ale actelor relevante”, arată semnatarii comunicatului.

Secția pentru procurori a CSM trebuie să „facă tot ceea ce îi stă în putință pentru ca în funcția de procuror general al PÎCCJ să nu ajungă un procuror care s-a arătat nu numai obedient față de un membru al executivului, dar și zelos și foarte eficient, într-o discreție totală, atunci când s-a pus problema elaborării unor acte normative în contradicție vădită cu valorile statului de drept”, se mai arată în sursa citată.

Procurorul salvator al OUG 13”

În noaptea de 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a aprobat o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală. La acea vreme, ministrul Justiției Florin Iordache a ieșit și anunțarea trimiterii în Parlament spre dezbatere a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse. După cum bine știm, principalii beneficiari ai acestei ordonanțe erau politicienii, în frunte că președintele PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea.

Practic, abuzul în serviciu nu mai reprezenta o infracțiune decât dacă prejudiciul depășea două sute de mii de lei, iar politicienii scăpau de răspundere penală dacă abuzul se făcea prin emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative.

În plin scandal pe OUG 13, Gabriela Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiției. Ea a fost una din cei care a reușit să-l convingă pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței. Despre acest episod, Scutea spune i-a indicat lui Iordache faptul că „România are alte obiective din perspectiva MCV”.

Explicațiile Gabrielei Scutea

„În legătură cu ordonanța 13, acest aspect cu termenul de 10 zile l-am mai comentat(…)Toate rezoluțiile mele în dosar sunt consemnate. Eu consider că în legătură cu această propunere care a fost susținută de ministrul Iordache, mi-am exprimat opiniile de o manieră tehnică și indicându-i domnului ministru că România are alte obiective din perspectiva MCV. Cele 10 zile erau necesare pentru că dacă s-ar fi pus în aplicare această ordonanță, niște oameni trebuiau să iasă din închisoare. Acest lucru nu se face peste noapte pentru că nu se eliberează printr-o singură decizie administrativă. Eliberarea ar trebui să se facă printr-o decizie judecătorească”, a explicat Scutea, pentru mainnews.ro.

S-a protestat masiv în ianuarie 2017, iar Guvernul Grindeanu decis până la urmă să dea o ordonanță de anulare a OUG 13.

În ciuda faptului că este cunoscută în spațiul public drept „procuroarea care a salvat situația OUG 13”, Gabriela Scutea ne-a mărturisit că speră să nu fie remarcată de colegii săi din magistratură doar pentru acel episod.

„Poate aceasta a fost împrejurarea în care profilul meu s-a impus atenției publice, în schimb, între colegii mei sper că nu e doar asta, ci dimpotrivă”, a mai adăugat procurorul.

Din 2013 până în 2016, Gabriela Scutea a fost înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la „îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie”.

Vezi AICI solicitarea asociației de magistrați

Comentarii


  • Interesant e ca Domnul Pîrlog are tupeul de initiative fata de alti colegi de-ai sai, cand el si prietenul Marian Dirlea au fost apropiati de Florin Iordache si Tudorel Toader si toata magistratura stie ca a pacalit sistemul ani la rand, doar prin combinatii.
    Poate ne explica in engleza cum l-au dat afara cei de la UE din calitatea de “expert” in Afghanistan? sau o sa puna tot un coleg sa vorbeasca engleza pentru el si acum, la fel ca la interviul telefonic avut cu reprezentantii Europol ?

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/o-asociatie-de-procurori-solicita-csm-sa-dea-aviz-negativ-gabrielei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW