Wednesday, October 28, 2020
Jurnalism corect


O asociaţie de procurori cere desfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor: „Instrument de presiune”

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 11 iunie 2019 Etichete: ,

O asociaţie de magistraţi cere desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, acuzând că este un instrument de presiune. Asociaţia Mişcarea pentru Statutul Procurorului susţine că nici la momentul înfiinţării, nici în prezent nu au putut fi expuse „argumente obiective care să justifice existența acestei structuri de parchet”.

SIIJ, acuzată că vânează magistraţii catalogaţi ca fiind „protestatari”

Cererea vine în contextual în care Asociaţia a cerut SIIJ date de interes privind dosarele pe care le are în instrumentare, precum numărul de sesizări din oficiu înregistrare şi de dosare soluţionate, solicitarile fiind ignorate.

„În acest context de totală lipsă de transparență, AMASP consideră cel puțin surprinzătoare preocuparea aparent selectivă și insistentă a S.I.I.J. de a deschide sau de a redeschide dosare penale ori de a acorda o atenție aparte doar dosarelor care vizează procurorii și judecătorii catalogați în mass media și în zona politică drept ”protestatari”, ”sorosiști”, ”rezistenți”, ”staliniști”, ”bolșevici”, ”securiști” etc., având în vedere numărul procurorilor care funcționează la S.I.I.J. și numărul de dosare preluate de această secție.

Celeritatea și atenția acordate predilect acestor dosare, transformarea citării și a audierii magistraților în spectacole cu presă, însoțite de scurgerea în spațiul public, de date din anchetele respective ar putea trezi suspiciunea că se urmărește intimidarea ori discreditarea magistraților amintiți, în special în situația în care aceste dosare sunt recent înregistrate la SIIJ. Ascensiunea profesională fulminantă și surprinzătoare a unor procurori din cadrul S.I.I.J. și activitatea recentă a secției alimentează suplimentar această suspiciune„, transmite Asociatia intr-un comunicat de presa.

Asociaţia acuză intimidarea magistraţilor

„AMASP ia act cu îngrijorare, fără a comenta, de percepția publică privind aparența că nu e nimeni la conducerea S.I.I.J. care să cunoască cine poate intra sau nu în ședințele de judecată, care ar putea să cenzureze eventuale erori ale procurorilor din subordine privind încadrări juridice elementare, aparența că în secția amintită poate activa oricine indiferent de cunoștințele deținute și chiar în lipsa unei minime experiențe relevante.

Este regretabil că, în ultima perioadă, unele posturi de televiziune și unele publicații au creat, zilnic, emisiuni referitoare strict la dosare penale, unele aflate pe rolul instanțelor, emisiuni transformate în veritabile seminarii de drept penal sau procesual penal, cu ajutorul unor comentatori, al unor persoane de asemenea trimise în judecată, condamnate sau achitate. Prin prezentări univoce se încearcă inocularea ideii ca justiția trebuie realizată exact conform indicațiilor desprinse din aceste seminarii de drept, lipsite de calificare.

Cert este că singurelele rezultate ale acestor exagerări, uneori mistificări, sunt, pe de o parte, sădirea neîncrederii societății în sistemul judiciar și în magistrați, luați individual, iar, pe de altă parte, intimidarea magistraților”, se mai arata in comunicat.

Foto: Inquam Photos/ George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW