Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


O asociație de magistrați solicită respingerea candidaturii lui Bogdan Licu: A comis 4 infracțiuni de fals în declarații

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 2 martie 2020 Etichete: , ,

Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) îi solicită lui Klaus Iohannis să nu îl numească în funcția de prim-adjunct al procurorului general pe Bogdan Licu.

În expunerea de motive, AMASP susține că Licu ar fi comis 4 infracțiuni de fals în declarații, după ce acesta a recunoscut la audierile de la CSM că a fost membru al Masoneriei.

De asemenea, asociația consideră că suspiciunile de plagiat îl fac pe Bogdan Licu nepotrivit pentru funcția pe care o vizează.

Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” este condusă de Alexandra Lancrajan, procurorul de caz în dosarul ”Belina”, în care este implicat Liviu Dragnea.

 

COMUNICAT

Având în vedere interviul susținut astăzi în fața secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de către domnul procuror Bogdan Licu, pentru ocuparea funcției de adjunct al procurorului general al PICCJ, AMASP, asociație profesionala a procurorilor semnalează faptul că domnul procuror a susținut public apartenența la Masonerie fără a exista vreo mențiune, în perioada 2008-2012, în declarația de interese faptul că ar fi membru într-o astfel de organizație, conduită care constituie infracțiunea de fals în declarații.

În acest context, având în vedere suspiciunile de plagiat și recunoașterea nonșalantă a comiterii unei infracțiuni, chiar dacă a intervenit prescripția răspunderii penale, considerăm că funcția pentru care candidează este incompatibilă cu acțiunile concrete ale domnului procuror.

Având în vedere că nu există infracțiuni care să fie compatibile cu funcția de magistrat și că domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals în declarații, deși răspunderea penală este prescrisă la această dată, dumnealui nu se mai bucură de buna reputație cerută de o funcție de acest nivel în Ministerul Public. În consecință, solicităm public inspecției judiciare să declanșeze verificări în cazul autodenunțului formulat astăzi de procurorul Bogdan Licu în fața secției de procurori, existând suspiciuni de săvârșire a abaterilor disciplinare prevăzute la art. 99 lit. a și b din legea 303/2004 modificată.

De asemenea, în mod public AMASP solicită președintelui României sa nu îl numească în funcția de prim-adjunct al procurorului general pe domnul procuror Bogdan Licu deoarece acesta nu îndeplinește criteriile legale de numire în ceea ce privește buna reputație, o astfel de acțiune fiind de natură să prejudicieze imaginea Ministerului Public și a sistemului judiciar

Totodată, considerăm necesar ca cei 3 membri participanți la ședința secției și care au acordat un vot favorabil numirii să își prezinte public argumentele pentru această opțiune, având în vedere că nu pot exista decât motive informale pentru numirea acestui candidat în funcția amintită anterior  

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW