Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


O asociație de magistrați cere redeschiderea anchetei în cazul Adinei Florea pentru protocolul publicat de Vâlcov

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 14 mai 2020 Etichete: , ,

O asociație de magistrați îi solicită procurorului general al României, Gabriela Scutea, să verifice din oficiu legalitatea și temeinica soluției de clasare primită de Adina Florea în dosarul în care era cercetată că i-ar fi dat lui Darius Vâlcov spre publicare o copie după protocolul secret SRI-Parchet, asta după ce procurorii din cadrul SIIJ au clasat, în urmă cu un an, ancheta de abuz în serviciu pentru că „fapta nu există”.

Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” susține că procurorul-general ar trebui să analizeze modul în care s-a clasat cauza, iar, în cazul în care va aprecia că este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale.

„Apreciem că această verificare a soluției se impune cu atât mai mult cu cât doamna procuror Adina Florea s-a înscris în cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibilă cu existența oricăror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale și integrității sale”, arată AMASP.

Astfel, asociația de magistrați susține că soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat, document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de apropiatul lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov.

Grefiera implicată

În această cauză a fost implicată și o grefieră din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care a fost cercetată în acest caz de neglijență în păstrarea informațiilor privind modul în care a gestionat documentele clasificate. În final, procurorii au decis renunțarea la urmărirea penală.

Raportat la această situație de fapt, amintim că față de numita N. I., grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus la data de 16.10.2018 de către PICCJ – S.U.P.C. soluția renunțării la urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, faptă prevăzută de art. 305 alin. (2) C. pen., constând în aceea că, în calitatea sa de prim-grefier în cadrul unității de parchet mai sus amintite, desemnată cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului încheiat în 08.12.2016 între PÎCCJ și SRI și transmis și înregistrat la PCA Constanta, respectiv deținerea lui în afara zonei de securitate și efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unități de parchet ), prin aplicarea unui post it pe ștampila și numărul de înregistrare ale protocolului, în scopul neidentificării unității de parchet deținătoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane să-l dețină și ulterior să-l publice la data de 23.08.2018 pe Facebook.

Soluția de renunțare la urmărirea penală a fost confirmată prin încheierea Judecătoriei Constanța din 12.12.2018, care a reținut existența elementelor constitutive ale infracțiunii, însă a arătat că fapta prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările concrete de săvârșire a faptei și de scopul urmărit, în sensul că suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane în raport cu care se afla în poziție de subordonare”, mai arată AMASP.

Demersul lui Augustin Lazar

Totodată, magistrații vorbesc și despre demersul fostului procuror general, Augustin Lazăr, care a solicitat instanței redeschiderea verificărilor în materie disciplinară față de Adina Florea.

„Într-un alt articol de presă , în care este citată o parte a cererii procurorului general al PICCJ de la acel moment de redeschidere a verificărilor în materie disciplinară față de doamna procuror Adina Florea, se stipulează că un procuror și doi grefieri din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ar fi dat declarații în sensul că Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță de ICCJ pentru fapte de corupție.

În acest context, atât timp cât o instanță de judecată a reținut cu caracter definitiv faptul că grefierul N. I. a săvârșit o infracțiune, la solicitarea expresă a procurorului Adina Florea, iar S.I.I.J a pronunțat o soluție de clasare, reținând faptul că procurorul Adina Florea nu a săvârșit în materialitatea ei vreo faptă penală în legătură cu aceleași împrejurări, se constată o contradicție flagrantă între cele două soluții (cea de renunțare la urmărirea penală dispusă de PICCJ si confirmată de instanță, respectiv cea de clasare dispusă de S.I.I.J.), fiind practic ireconciliabile”, mai arată magistrații.

Publicarea protocolului secret

Fostul consilier al premierului Dăncilă a publicat, pe pagina sa de Facebook, protocolul încheiat, în 2016, între Serviciul Român de Informații și Parchetul General. La momentul publicării, documentul era, încă, secret.

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora Florea ar fi implicată în divulgarea protocolului. Inspecția Judiciară a făcut verificări în cazul său, dar le-a clasat. În cererea depusă în instanță, Lazăr, la vremea respectivă procuror general al României, a invocat mărturii ale unor persoane care, în timpul audierilor în dosarul penal deschis după publicare, ar fi menționat implicarea Adinei Florea. Ea a negat că ar avea vreo legătură.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW