Friday, April 10, 2020
Jurnalism corect


O asociație a procurorilor nu este de acord cu amânarea numirilor la marile parchete: ”este complet neoportună”

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 16 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) susține demararea procedurilor pentru numirea procurorilor-șefi la marile parchete. Potrivit asociației, ,,păstrarea pe termen nedeterminat a interimatului în aceste funcții poate vulnerabiliza sistemul judiciar”. Reacția vine după ce, vineri, Forumul Judecătorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție i-au cerut minstrului Cătălin Predoiu să nu înceapă procedurile până nu sunt anulate modificările făcute de PSD-ALDE în legislație.

,,AMASP consideră că procedurile de numire a procurorului general al PICCJ și a procurorilor șefi DNA și DIICOT trebuie efectuate cu respectarea independenței Ministerului Public și prin stabilirea unei proceduri si unor criterii clare și obiective, în dialog cu corpul magistraților. Păstrarea pe termen nedeterminat a interimatului în aceste funcții poate vulnerabiliza sistemul judiciar”, se arată în reacția asociației.

Potrivit AMASP, în contextul interimatelor, obiectivele unui plan de management instituțional pe termen lung au de suferit.

,,Nici Comisia Europeană, (…), şi nici Comisia de la Veneţia nu au solicitat autorităţilor române suspendarea proceselor de numire în funcţiile din cadrul Ministerului Public, ci au recomandat desfăşurarea lor conform unor criterii clare, transparente, cu luarea în considerare a avizului Consiliului Superior al Magistraturii”, mai arată procurorii.

În concluzie, susține asociația, amânarea declanșării procedurilor de numire nu este oportună.

,,Soluţia amânării desfăşurării acestor procese de selecţie până la modificarea cadrului legal este complet neoportună, având în vedere probabilitatea ca respectând cerinţele de consultare a corpului magistraţilor şi urmând procedura de dezbatere parlamentară, un nou cadru legal să nu poată lua fiinţă mai devreme de un orizont temporal cuantificabil în luni, dacă nu ani de zile”, se mai arată în comunicat.

sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW