Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


O asistentă de la Spitalul Clinic Județean de urgență Cluj a fost confirmată cu virusul Covid-19/

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 martie 2020 Etichete: , , ,

O asistentă din cadrul Unității de Primire a Urgențelor Cluj a fost confirmată cu virusul Covid-19. Au mai fost testați 17 angajați de la UPU și șase de la Serviciul de Ambulanță Cluj, rezultatele fiind negative.

Pe 22 martie, UPU a Spitalului Clinic Județean Cluj-Napoca a fost anunțată de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase că o pacientă care s-a aflat în UPU pe 20 martie a fost confirmată cu Covid-19. Pacienta nu avea simptome.

Potrivit conducerii Spitalului Clinic Județean de urgență Cluj ”din momentul comunicării confirmării etiologiei COVID-19, împreună cu DSP Cluj, s-a procedat la identificarea personalului medical care a asistat pacienta, identificată ca fiind pozitivă. 

Astfel, 8 persoane au avut contact direct cu pacienta, însă au folosit mască și mănuși. S-a cerut acceptul DSP pentru recoltarea probelor de la aceștia. Acestor persoane s-au adăugat personalul medical și auxiliar care a lucrat în acea zi cu colegii.

În total, s-au recoltat probe de la 18 angajați UPU. Rezultatele acestei recoltări au fost comunicate telefonic, în data de 24.03.2020, în jurul orei 18, de către Dr. Moisescu, director DSP Cluj, care a anunțat pozitivarea unei singure colege, asistent medical.

Menționăm că alături de colegii UPU, care au îngrijit pacienta, au fost testați 6 angajați ai SAJ Cluj, care, la rândul lor, au purtat mască și mănuși, iar rezultatele acestora fiind negative.  Precizăm că, la acest moment, încă trei probe sunt în lucru, dar acestea nu sunt din rândul personalului care a îngrijit direct pacienta”, într-un comunicat de presă.

Asistenta medicală a montat doar o branulă, procedură care a durat mai puțin de 15 minute, purtând mască și mănuși.

”Reiterăm faptul că pacienta nu era suspectă COVID-19 la momentul respectiv. DSP a cerut anunțarea medicului epidemiolog al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru evaluarea situației, a riscului de expunere și identificarea contacților expuși asistentei medicale. La ora 18:30, 25.03.2020, s-a demarat o anchetă epidemiologică amplă. Datele au evidențiat un alt timp de posibilă expunere la infecția cu COVID-19 pentru asistenta medicală, în jurul datei de 17 martie, fără legătură cu UPU. 

Având în vedere că UPU-SMURD reprezintă un punct strategic în lupta cu COVID-19, s-a procedat la identificarea personalului contact cu asistenta medicală, retroactiv, începând cu data de 17.03.2020. S-au identificat 44 de contacți, posibil expuși, prin desfășurarea activității în toate punctele de lucru ale UPU-SMURD, posibil expunere prin sursă secundară de contaminare. La acest moment, testele sunt în lucru”, au mai precizat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.  

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW