Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Numire controversată în fruntea Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor / Laurențiu Baranga a promovat Bacalaureatul la 32 de ani

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 septembrie 2020 Etichete: , ,

Laurențiu Baranga a fost numit președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSP), funcție cu rang de secretar de stat, printr-o hotărâre a Guvernului, publicată vineri în Monitorul Oficial. Acesta a ocupat până în prezent funcția de adjunct al directorului Oficiului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Noul șef al ONPCSP a promovat examenul de Bacalaureat la 32 de ani, a absolvit Management la Universitatea Ecologică și a obținut un doctorat la Universitatea Valahia.

Cu ce se ocupă Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

ONPCSP este o instituție cheie în arhitectura statului român. Acesta realizează analize pe baza datelor și informațiilor financiare de la diverse entități din care, dacă rezulta indicii cu privire la spălarea banilor, sesizează Parchetul General, iar în situația în care se constata finanțarea unor acte de terorism, Serviciul Român de Informații.

De asemenea, Oficiul este factor responsabil în procesul de implementare a regimului sancțiunilor internaționale.

Cine este Laurețiu Baranga

Noul șef al ONPCSP, Laurețiun Baranga, a promovat examenul de Bacalaureat în anul 1999, când avea vârsta de 32 de ani. Cu toate acestea, Baranga are un CV extrem de stufos din care se remarcă o diplomă de licență în Management obținută la Universitatea Ecologică, instituție cunoscută drept o „fabrică de diplome”, și un doctorat la Universitatea Valahia din Târgoviște. Acesta a absolvit și un curs postuniversitar la Academia de Poliție, o instituție confruntată cu multiple scandaluri de plagiat.

Laurețiun Baranga a cochetat și cu politica. În anul 2012 a obținut puțin peste 8% la Alegerile Parlamentare, la care a participat din partea partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forța Civică.

Cu toate că în ultimii ani nu s-a implicat în politica la nivel înalt, Baranga a lucrat într-o universitate cu profunde legături cu mediul politic. Acesta este director al Departamentului de Științe și Inginerie la Universitatea Valahia, filiala din Alexandria, unde în 2017 Liviu Dragnea a ales să vorbească cu ocazia începerii anului universitar. De altfel, universitatea îl are ca rector pe Adrian Oros, candidat la alegerile parlamentare din partea ALDE.

Începând cu 2009, Baranga a lucrat la Oficiului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), unde a ocupat funcția de adjunct al directorului, iar din 2016 este membru al Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Sursa foto: Twitter / Laurențiu Baranga

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW