Numele Vioricăi Dăncilă apare în dosarul șpăgilor de la DRDP Timișoara. Cum au devenit vămile țării un focar de corupție politică
Dosarul spăgilor de la DRDP Timișoara, în care trei parlamentari PSD au calitatea de suspecți, demonstrează faptul că domeniul transporturilor și punctele vamale din vestul țării sunt controlate politic de baronii locali. Numirile în funcție se fac pe bază de relații și interese politice, iar angajații plătesc taxe de protecție lunare care se varsă în conturile Partidului Social Democrat, spun anchetatorii. Dosarul deschis DNA are multe încrengături și arată chiar că și președintele partidului se implica pentru „bunul mers al lucrurilor”.
Probe din dosarul DNA
Dosarul DNA vizează șpăgile încasate la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara. Procurorii au desfăşurat ancheta pe două paliere, unul prin care s-au făcut cercetări privind aşa-zisa “taxă de protecţie” a transportatorilor şi unul care a vizat modul în care se făceau angajările în structurile locale ale CNAIR.
DRDP Timișoara își desfășoară activitatea în partea de vest a țării, pe rază județelor Alba, Arad, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Timiș și are în administrare drumurile naționale și autostrăzile.
Florin Tripa, deputat PSD de Arad, Dorel Căprar- Deputat PSD de Arad și lider al filialei și Ioan Chisăliță, deputat PSD de Caraș-Severin, sunt suspectați că ar fi avut legături cu fapte de corupție desfășurate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Social-democrații au fost chemați, luni, la audieri. Înalta Curtea a luat hotărârea ca aceștia să fie cercetați în stare de libertate.
Urmăriţi penal în acelaşi dosar mai sunt şi Bogdan Munteanu,la data faptelor șef al Biroului Încasări Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Ioan Ioromir Yamiska, controlor de trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, Raul Ţinte şi Nicoleta Layarov, controlori de trafic în cadrul Agenției de Control și Încasare Moravița.
Procurorii anti-corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de luni, față de opt persoane, respectiv Cristian Ilie Ispravnic, director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene PSD, Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene PSD, Elisabeta Miţulescu, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, Cristian Dima, angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II, Mircea Andrei Lucaciu, șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.), Patriciu Mirel Pascu, șef la Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a PSD, Vasile Alin Băeţan, inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Anca Patricia Stoenescu, la data faptei șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad.
Angajări pe linie de partid
Procurorii DNA au arătat faptul că angajările din structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), erau realizate pe linie de partid și în schimbul unor şpăgi care erau raportate la funcția deținută.
Scopul principal al baronilor locali era să aducă cât mai mulți bani la partid, motiv pentru care au făcut numiri politice în mai multe funcții de conducere din cadrul DRDP Timișoara.
Angajările în funcția de controlor trafic în cadrul DRDP Timișoara se făceau în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro, care ajungeau implicit la PSD Arad.
Taxă de protecție
Taxa de protecţie” ar fi valorat între 100 şi 500 de euro şi era plătită lunar de controlorii de trafic către diverse persoane cu funcţii de conducere, cu scopul de a fi protejaţi în activitatea infracţională pe care o desfăşurau în vămi.
Mai exact, angajaţii din punctele de frontieră aveau obiceiul să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale, și anumite sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata sau aplica anumite sancțiuni. Ca activitatea lor să fie protejată, controlorii vamali plăteau către diverse persoane o aşa zisă “taxă de protecţie”.
Taxe de protecție mai plăteau și angajații DRDP Timișoara pentru a fi menținuți în funcții. Valoarea banilor plătiți era raportată la funcția deținută și putea ajunge chiar la câteva mii de lei. Și acești bani se vărsau în conturile partidului.
Un plătitor de taxe a denunțat cazul la DNA
Ancheta procurorilor a început în urmă cu nouă luni, când ofițerii anticorupție au aflat că se trece cu vederea greutatea reală a camioanelor, plătindu-se astfel șpăgi angajaților DRDP Timișoara, scopul fiind plata unor taxe mai mici de către transportatori.
Conform Ziare.com, cazul a început după ce o controloare de trafic la Agenția de Control și Încasări Nădlac II a denunțat la DNA faptele de corupție de la punctul de frontieră. Aceasta a primit statutul de “martor amenințat” și numele de cod “Maria Stamate”.
Femeia se număra printre persoanele care plătea taxe de protecție către șefii ei, banii ajungând la PSD Arad.
Dispute în PSD pe tema șpăgilor
Baronii social-democrați se luptau pentru funcțiile din cadrul DRDP Timisoara. Liderii organizațiilor PSD Arad și PSD Caraș Severin s-au certat pentru a-și pune omul în fruntea Departamentului Venituri din cadrul Direcției.
Conform sursei citate, organizația PSD Timisoara era nemulțumită de numirile controversate pe care PSD Arad le-a făcut la DRDP Timisțoara, deoarece „aducea prejudicii electorale”.
Unul din liderii DRDP Timișoara, membru PSD Arad, ar fi fost bănuit de colegi că finanța și PSD Giurgiu, administrație condusă de Niculae Bădălău.
Numele Vioricăi Dăncilă apare în dosar
Numele fostului președinte al PSD apare în dosarul șpăgilor de la DRDP Timișoara. Social democrata ar fi intervenit în disputa dintre organizațiile PSD Arad și PSD Caraș Severin.
Cristian Ilie Ispravnic, director general regional al D.R.D.P. Timișoara și vicepreședinte al organizației județene PSD ar fi spus la telefon că Viorica Dăncilă a intervenit pentru numirea lui Mirel Pascu la sefia Departamentului Venituri. Ispravnic are calitatea de suspect în acest dosar, fiind arestat preventiv pentru 24 de ore.
„De-aia te-ma sunat ca-i urgent. Uita, is cu domnu’ ministru…A… Chestia cu Mirel si cu Lucaciu ii pa bune, ii de ordin de la doamna premier. Deci, el n-are nicio treaba, n-are ce sa faca. Ii ordin si asupra lui. M-ai inteles?… Deci, o zis: Nu, Lucaciu ramane sef de Serviciu si ala merge sef Departament. Na, Ca-i…. Direct premiera i-o zis… Pfa… ma, nu mai. Na. Deci, cand termini cu sedinta asta, chemi pe Desa, chemi pe Mircea si gasim calea sa… O zis, nu cumva sa dai drumu’! Iti dai seama, daca ala aude ca-i dat drumu'”, spunea Ispravnic.
Fostul ministru Cuc trăgea sfori
Fostul ministru de Transporturi din Guvernul Dăncilă, Răzvan Cuc, ar fi vrut să-l schimbe din fucția de şef al Departamentului Venituri din cadrul D.R.D.P. Timişoara pe Bogdan Muntean. Cristian Ispravnic s-a întâlnit cu ministrul de la acea vreme și poveste cum a decurs discuția cu acesta.
Ispravnic vorbea cu Bogdan Muntean și îi explica că trebuie să-l înlocuiască din funcție cu Mircea Lucaciu.
„Careva… careva i-o picurat la ureche chestia asta, parerea mea…Pa’ cum p … mea, dupa atatea luni ma suna sambata, in concediu? …sa ma intrebe direct… asta o fost prima intrebare: Ala o plecat de acolo? Ba… acuma n-o-nceput cu tine, macar n-ai fost tu campionu’. A zis: Da’ te-am rugat sa-l angajezi pe ala… si pe mine m-a luat direct in p… stii…nici cu vasilina nu mi-o dat, stii?,(..)..faci pasu’ in locu’ lu’ Mircea, ala o fi serviciu… iaca pierzi cat pierzi la salar, nu-i nicio… Asta-i cel mai bine, cel mai elegant i-asa.”, a spus Ispravnic.
Ispravnic spunea că principala nemulțumire a ministrului Cuc era că la DRDP Timișoara erau anagjați oameni care erau susținuți de Niculae Bădălău, președinte PSD Giurgiu. Răzvan Cuc chiar ar fi reproșat faptul că sumele de bani obținute din fapte de corupție ar fi predate către PSD Giurgiu, organizație cu care el se afla în conflict.
„Dar Grasu’ asa o zis atunci la …(neinteligibil)… I-o zis pa fata: Ce, ba, ca voi faceti si-i duceti lui Badalau si lui Mina!”, spunea Munteanu.
sursa foto: Dreams Time
Comentarii