Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic de la începutul pandemiei de Covid-19/ Măsurile care au fost luate în centrele de transfuzie pentru a proteja oamenii și personalul medical
De la începutul apariției epidemiei de Covid-19 în România, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic, aceștia fiind speriați că se vor infecta. Cu toate că oamenii se tem să meargă în centrele de transfuzii sau în spitale pentru a dona, specialiștii susțin că s-au luat măsuri pentru a proteja donatorul și cadrele medicale. Contactat de jurnaliștii mainnews.ro, directorul Centrului de Transfuzie București, Doina Goșa, a explicat cum se procedează atunci când o persoană dorește să doneze sânge și ce măsuri au fost luate pe timpul pandemiei de Covid-19.
Numărul donatorilor a scăzut
Doina Goșa susține că, din ianuarie, de când epidemia de coronavirus a început să se răspândească atât în China, cât și în alte țări, Centrul de Transfuzie București și-a făcut un „stoc tampon” de sânge, însă acesta nu va fi suficient în momentul în care unitățile medicale își vor relua programul normal de lucru.
„A scăzut numărul donatorilor de sânge, atât la Centrele de Tranfuzie cât și la spitale. Noi, de prin ianuarie, când am văzut ce se întâmplă în China, am început să punem deoparte punguță cu punguță și ne-am făcut un stoc pentru că ne-am gândit că dacă vine coronavirusul și în România, să avem un stoc tampon. Am avut sânge, numai că acum suntem într-un alt moment. Noi suntem aproape de ieșirea din pandemie, nu va dura mult, în două, trei săptămâni medicii se vor întoarce la spitale, cred că au început să opereze fiindcă văd că cererea lor a început să crească, drept pentru care avem nevoie de donatori. Nu există nici risc de expirare, pentru că dacă recoltăm acum, în aceste săptămâni, medicii chiar dacă se întorc în spitale sângele se poate păstra pentru că el are 42 de zile perioada de valabilitate. Mi-aș dori să vină mai mulți donatori să doneze”, a declarat Doina Goșa, pentru mainnews.ro.
Măsurile de protecție luate la Centrul de Tranfuzie
În condițiile în care potențialii donatori și-au exprimat teama de infectare cu Covid-19, medicul susține că personalul de la Centrul de Transfuzii București este echipat corespunzător.
„Ar putea exista un risc să se infecteze, dacă de exemplu cineva din personalul nostru ar fi contaminat sau dacă donatorii din jur ar fi infectați ar exista un risc de contaminare, atât. Numai că noi am luat măsuri de protecție. Personalul nostru este blindat din cap până în picioare, au viziere, mănuși, măști, halate etc. Admit că riscurile există, pentru că dacă vine un donator infectat poate să împrăștie virusul prin vorbire, însă, noi le dăm și donatorilor mască.
Avem un punct de triere la intrarea înainte de a intra în recepție. Acolo sunt doi asistenți medicali care îi chestionează, le oferă o mască, botoși și îi pune să se dezinfecteze pe mâini pentru că avem dispensere cu dezinfectanți chiar la intrare și apoi pe tot traseul donatorului, și abia după ce se echipează intră în recepție și urmează circuitul. Dacă donatorul are mască, medicii noștri au viziere și se păstrează distanța, riscul practic este foarte mic”, a explicat Doina Goșa.
În luna martie, un donator a fost depistat pozitiv, însă medicul care l-a consultat nu s-a infectat.
„Toată echipa care a intrat în contact cu doamna respectivă a fost trimisă în izolare, au stat 14 zile, i-am testat când s-au întors, nu au avut niciun simptom, negativ la testare. Deci, masca a funcționat. Au stat pe scaun față în față, medicul a atins-o, i-a verificat tensiunea, i-a ascultat inima, a fost un contact destul de apropiat și cu toate astea, medicul a avut mască, ea a avut mască și nu s-a contaminat medicul. De atunci nu am mai avut niciun caz. Așadar, măsurile de protecție funcționează”, a spus Goșa.
Întrebată dacă există riscul ca pacientul care primește sânge de la un donator infectat cu Covid-19 să se infecteze la rândul său, Doina Goșa a explicat:
„Nu există riscul pentru că s-a constatat că virusul nu stă în sânge, stă în plămâni. Într-adevăr, există o scurtă viremie, se descarcă și în sânge, însă descărcarea asta este o cantitate mică de sânge și se întâmplă când pacientul este febril, de asta se măsoară temperatura. După aceea dispare, donatorul dacă este febril, automat îi e rău, în momentul în care descarcă are o stare generală proastă, nu e asimptomatic și nu ar veni să doneze dacă l-ar durea toate cele.
Probleme de comunicare între spitale
În general, sunt persoane care donează pentru anumiți pacienți din spitale care au nevoie de sânge, însă există întrebarea dacă sângele donat ajunge într-adevăr la persoana pentru care s-a donat. Directorul Centrului de Transfuzii a explicat pas cu pas procedura prin care se desfășoară activitatea de donare, de la recoltarea sângelui până la administrarea pacientului în cauză.
„Sunt foarte mulți donatori care vin și donează pentru apropiații lor. La recepție, fata întreabă dacă ești donator curent sau dacă donezi pentru cineva anume. Dacă donezi pentru cineva anume dintr-un spital, ești înregistrat într-un sistem informatic unde avem o rubrică pentru donatorii care donează pentru un pacient dintr-un spital anume. Asta e tot, apoi donatorul își urmează calea. Nu contează grupa, este și greu să găsești un donator de aceeași grupă cu pacientul, dar noi, la sfârșitul zilei, când se termină activitatea de donare, se face un raport din sistemul informatic și scoatem raportul cu spitalele și pacienții care au donat pentru spitalele respective”, a mai precizat ea.
Spitalele nu prioritizează pacienții care au primit sânge din partea mai multor donatori
Doina Goșa a menționat că, deși spitalele primesc listele cu sângele donat pentru anumiți pacienți pentru a-i prioritiza, nu respectă acest lucru.
„Noi comenzile de la spitale nu le primim pe pacienți, ci pe grupele de sânge și pe componente: îmi dați 50 A pozitiv, 30 de 0 pozitiv etc. Noi nu știm situația pacienților, și atunci le semnalăm prin listele astea cu lăzile de sânge pe care le dăm, le punem lista ca ei să vadă pacienții care au avut donatori și să îi prioritizeze, numai că, ei nu prea fac chestia asta și sunt foarte multe probleme din punctul asta de vedere, și se plâng și la noi donatorii
Noi dacă le reproșăm ei zic că au avut urgențe, deși, în mod normal, când sunt urgențe mă sună pe mine medicii direct, dacă nu găsesc în unitatea de transfuzie o pungă de sânge și are urgență mă sună pe mine direct, iar eu sun până găsesc punga aia de sânge. Foarte prost se comunică în spitale”, mai susține aceasta.
Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] Citește AICI despre situația dramatică din centrele de transfuzie. […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/numarul-donatorilor-de-sange-a-scazut-dramatic-de-la-inceputul-pandemiei/ […]