Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Nuclearelectrica a încheiat cu italienii de la SACE și Ansaldo un memorandum pentru reactoarele de la Cernavodă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 februarie 2024

Nuclearelectrica a încheiat un memorandum cu SACE și Ansaldo Nucleare din Italia pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea proiectelor strategice de retehnologizarea a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, respectiv pentru construirea Unităților 3 și 4.

În acest context, Ansaldo Nucleare si-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie și management de proiect, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a componentelor și sistemelor, în principal pentru partea clasica a centralei, necesare pentru finalizarea și punerea în funcțiune atât a proiectului Unității 1, cât și a Unităților 3 și 4 și a confirmat interesul de a depune o ofertă privind furnizarea serviciilor menționate mai sus.

Directorul Nuclearelectrica: Investițiile de extindere vor aduce mari beneficii pe termen lung

SACE si-a exprimat interesul de a susține finanțarea celor doua proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de pana la 2 miliarde de euro.

Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda și finalizarea Unităților 3 și 4 vor conduce după 2031 la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investițiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea și dezvoltarea socio-economică a lanțului valoric al României, de la creșterea lanțului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă și o nouă generație de specialiști în domeniul nuclear. Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanță și profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcțiune a Unității 1. Prin urmare, așteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unități. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest memorandum și nivelul de încredere acordat capacitatilor de producție de energie nucleară din România.”, a declarat Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica.

Stadiul investițiilor la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregătirea executării activităților identificate și definite în faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare pentru implementarea proiectului.

Până în prezent, proiectul a progresat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract în valoare de 781 milioane de dolar canadieni cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation („CCC”) pentru furnizarea de scule și componente pentru reactoare.

În prezent, se află în proces de finalizare procedura aferenta acordului cadru pentru servicii de management de proiect si asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

Proiectul unităților 3 și 4 se află în prima fază, care acoperă operaționalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistență tehnică și juridică și contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentației tehnice și de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaționalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate și a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătățiri de proiect din perspectiva securității nucleare.

Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), se așteaptă ca producția globală de energie nucleară să depășească recordul anterior stabilit în 2021 cu aproape 3% pe an, în medie.  În plus, studiul arată că producția record de energie electrică din surse cu emisii reduse de gaze cu efect de seră – care include energia nucleară și cea din surse regenerabile – va acoperi întreaga creștere a cererii globale în următorii trei ani. Se preconizează că sursele cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, care vor reduce rolul combustibililor fosili în producția globală de electricitate, vor reprezenta aproape jumătate din producția globală de electricitate până în 2026, față de 39% în 2023. Este un mare avantaj pentru un stat să aibă expertiză și know-how în domeniul nuclear, cum este România, și să avanseze proiecte energetice strategice și curate, capabile să îndeplinească atât cerințele sistemului energetic, cât și obiectivele privind emisiile reduse, de unde și angajamentul nostru de a dezvolta în siguranță și în termenele prevăzute atât proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, cât și Unitățile 3 și 4”, a afirmat Cosmin Ghiță.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW