Saturday, January 16, 2021
Jurnalism corect


Nu doar vârstnicii pot face forme grave de Covid-19. Care sunt categoriile de risc în rândul tinerilor

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2020 Etichete: , ,

Nu doar vârstnicii se află în categoria de risc în fața coronavirusului. Persoanele supraponderale, cadrele medicale, cei cu hiperactivitate imuni, diabet și afecțiuni pulmonare se pot infecta mult mai repede decât cei care nu au nicio problemă de sănătate.

Deși la începutul pandemiei erau informații conform cărora noul coronavirus este mult mai periculos pentru persoanele în vârstă, datele confirmate de Grupul Comunicării Strategică arată că lucrurile stau diferit.

În România sunt înregistrate peste 400 de cazuri de deces a persoanelor infectate cu coronavirus. Pe lista aceasta se află și persoane sub 50 de ani.

Potrivit medicului specialist în boli infecțioase de la Matei Balș, Adrian Marinescu, nu doar bătrânii pot face complicații după infectarea cu Covid-19.

„Lucrurile sunt destul de clare. Sunt mai multe puncte şi categorii de risc în rândul tinerilor. Sunt tineri care nu ştiu că au alte afecţiuni. Uităţi-vă de exemplu în SUA, tânăr supraponderal, fumător care nu şi-a făcut analize dar are puţin diabet, puţină hipetensiune. Este o categorie de risc. Pentru că supraponderalii abia pot urca scările fără să obosească, fiind plămânii foarte solicitaţi”, a declarat specialistul în boli infecţioase de la Matei Balş, Adrian Marinescu.

O altă categorie cu risc în rândul tinerilor este cea a cadrelor medicale.

„Personal medical supraexpus, intră în contact de multe ori câte puţin cu virusul, iar la un moment când se îmbolnăvesc pot face o formă gravă”, a mai spus medicul Adrian Marinescu pentru Mediafax.

De asemenea, cei care fac o reacție imuni foarte puternică sunt predispuși la complicații în urma infectării cu Covid-19.

“Se întâmplă ca tineri să facă hiperactivitate imună. Persoane care nu au nimic dar sistemul lor imunitar devine agresiv. Aceste cazuri sunt foarte rare statistic, dar întotdeauna vor fi excepţii”, a declarat medical Adrian Marinescu.

Coronavirus în România

Bilanțul total al  pacienților români infectați cu virusul Covid-19 a ajuns la 8 418. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1 730 au fost declarate vindecate și externate.

La ATI, în acest moment, sunt internați 248 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 90.991 de teste.

Decese

Totodată, până acum, 417 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman și Gorj, au decedat.

Carantină și izolare

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 19.911 de persoane. Alte 47.139 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW