Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Noul regulament de funcționare a școlilor: Elevii nu mai pot fi exmatriculați / Ce alte modificări au fost făcute

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 iulie 2022

Exmatricularea va fi posibilă numai la învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu, iar profesorii vor încheia o singură medie anuală, potrivit noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Ministerul Educației a anunțat marți, 5 iulie, printr-un comunicat de presă, că fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2022.

Astfel, la fiecare disciplină se va încheia anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică dintre numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

Totodată, a fost eliminată dispoziția referitoare la exmatricularea elevilor, „având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional”. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

Mai mult, noul regulament nu mai permite colectarea de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Alte elemente de noutate aduse actualului regulament:

Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar;

Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot;

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ;

Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe);

Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară;

Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice;

Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

Actualul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar iese din vigoare la data de 31 august 2022.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW