Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Noul premier britanic va fi anunţat pe 5 septembrie

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Numele noului prim-ministru britanic, care îl va înlocui pe Boris Johnson, va fi anunțat în data 5 septembrie, a anunțat partidul conservator aflat la putere, 11 candidați fiind în prezent în cursă pentru această funcție, potrivit Euractiv.

Competiția pentru guvernarea țării a fost declanșată săptămâna trecută, când Johnson, în vârstă de 58 de ani, a fost forțat să demisioneze după un val de peste 50 de demisii din guvernul său.

Influentul Comitet 1922 al deputaților conservatori non-ministeriali din parlament a prezentat luni un calendar pentru alegerea conducerii partidului.

Nominalizările se vor deschide și se vor încheia oficial marți (12 iulie), urmând ca un nou prim-ministru să fie instalat când parlamentul se va întoarce din vacanța de vară, pe 5 septembrie, a declarat presei Graham Brady, președintele Comitetului 1922.

Parlamentarii conservatori vor reduce lista actuală de 11 candidați la doi candidați printr-o serie de scrutine, candidatul cu cele mai slabe rezultate fiind eliminat după fiecare rundă, înainte ca membrii partidului să aleagă câștigătorul.

Având în vedere apelurile pentru ca Johnson să părăsească Downing Street cât mai curând posibil – și pentru a evita ca procesul să se prelungească până la vacanța de vară a parlamentarilor – este posibil ca numărul de membri să fie redus rapid la doar doi.

Secretarul executiv comun al Comitetului 1922, Bob Blackman, a declarat că aceștia s-au angajat să facă acest lucru înainte de pauza de vară a parlamentului, la 21 iulie. Primul vot va avea loc miercuri, iar al doilea vot va avea loc, cel mai probabil, joi, a declarat Brady.

Printre cei care candidează se numără Rishi Sunak și Sajid Javid, ale căror plecări din funcțiile de ministru de finanțe și ministru al sănătății au declanșat valul de demisii.

Ministrul de externe Liz Truss și succesorul lui Sunak, Nadhim Zahawi, s-au declarat și ei interesați de poziție, iar ministrul de interne Priti Patel se pare că se gândește la o candidatură.

Dar un sondaj realizat de influentul site conservator ConservativeHome, publicat luni, a arătat un sprijin puternic pentru candidații mai puțin mediatizați, fostul ministru al apărării Penny Mordaunt având un avans strâns în fața arhiconservatorului Kemi Badenoch.

Johnson, figură emblematică a Brexitului, și-a anunțat plecarea din funcția de lider al partidului joia trecută, dar rămâne în Downing Street până când se va găsi un înlocuitor.

Lista celor 11 candidați pentru șefia Partidului Conservator:

 • Kemi Badenoch, fost ministru al Egalității de șanse;
 • Suella Braverman, procuror general;
 • Rehman Chishti, oficial din Ministerul de Externe;
 • Jeremy Hunt, fost secretar de stat pe Sănătate;
 • Sajid Javid, fost secretar de stat pe Sănătate;
 • Penny Mordaunt, ministru al Comerțului;
 • Grant Shapps, secretar de stat pe Transporturi;
 • Rishi Sunak, fost cancelar;
 • Liz Truss, secretar de stat pe Externe;
 • Ton Tugendhat, „backbencher”;
 • Nadhim Zahawi, cancelar;

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW