Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Nouă firme care au contracte cu CNAIR, investigate de Consiliul Concurenței pentru posibila trucare a licitațiilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 mai 2023 Etichete: , ,

Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind posibile trucări ale licitaţiilor organizate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcţiile de Drumuri şi Poduri Constanţa, Braşov, Bucureşti şi Timişoara pentru atribuirea contractelor de lucrări de întreţinere a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.

Autoritatea de concurenţă are indicii că firmele şi-ar fi coordonat politicile comerciale astfel să îşi împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziţie publică organizate de direcţiile regionale de drumuri şi poduri.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate de cele două investigaţii: Oyl Company Holding AG SRL, Asfalt Dobrogea SRL, Autoprima Serv SRL, Saga Infrastructură SRL, Trecon Logistic SRL, Tredeco Holding SRL, Data Capture SRL, Geo Drumuri Banat SRL şi CLR-Denis Montaj SRL.

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței.

CNAIR: Sesizările au fost făcute de Direcțiile Regionale

De cealaltă parte, reprezentanții CNAIR susțin că sesizările au fost făcute de către Direcțiile Regionale.

„Ancheta Consiliului Concurentei a pornit de la sesizările CNAIR prin Direcțiile Regionale. În cadrul licitațiilor pentru servicii de întreținere s-au observat anumite elemente care indică practici neconcurențiale în ofertare”, au transmis reprezentanții CNAIR.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW