Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Noua comunitate politică europeană propusă de Macron, discutată în Consiliu / Iohannis: Sunt dispus să mă implic pentru a găsi cea mai bună, utilă formă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 iunie 2022

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, înaintea reuniunii Consiliului European de joi, 23 iunie, că liderii europeni reuniți la Bruxelles vor discuta, informal, pe tema noii comunități politice propusă de președintele Franței, Emmanuel Macron. Șeful statului s-a arătat dispus să se implice „pentru a găsi cea mai bună, utilă formă”.

Această comunitate politică nu dorește să fie un substitut pentru extindere, dorește să creeze o comunitate politică ce discută temele care ne preocupă pe noi, se vor apleca asupra politicii externe, securității energetice și așa mai departe.

Mai multe vom ști sigur după ce toți membrii Consiliului își exprimă punctul de vedere față de acest nou posibil format. Avem prima discuție, mai degrabă informală, nu vom decide nimic asupra acestui proiect”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Șeful statului a precizat că discuțiile vor avea rolul de a defini comunitatea politică europeană propusă de Emmanuel Macron.

Trebuie să avem grijă să nu creăm paralelisme și așteptări false. Dacă creăm așteptarea falsă că cine intră în comunitatea politică va deveni automat membru UE, nu va face nimic bun. Nu construim niciun substitut, niciun paralelism și nicio alternativă care se dizolvă în nimic(…)În esență sunt de acord, sunt dispus să mă implic pentru a găsi cea mai bună, utilă formă pentru această comunitate”, a menționat președintele.

Context

Pe 9 mai, în cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European, Emmanuel Macron a vorbit despre cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, despre care a spus că va dura ani, chiar decenii, până când va fi concretizată.

„Chiar dacă va primi mâine statutul de țară candidată, cu toții știm la perfecție că procesul de aderare va dura ani, chiar decenii”, a spus președintele Franței.

Președintele francez a menționat că Uniunea Europeană nu trebuie să își slăbească standardele în funcție de care acordă statutul de membru pentru a permite țărilor să adere mai repede, dar a sugerat crearea unei entități care ar funcționa în paralel cu instituțiile politice deja existente.

Instituția propusă de Macron – sub forma „Confederației Europene”, după cum l-a citat pe predecesorul său, François Mitterrand – le-ar permite statelor europene să coopereze în domenii precum securitatea, energia, transporturile, investițiile, infrastructura și libera circulație.

Aderarea la această entitate nu ar afecta discuțiile legate de statutul de membru UE(…)Dar nici nu ar închide această oportunitate pentru statele care au părăsit UE”, a adăugat Macron, făcând referire și la Marea Britanie.

Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a fost întrebată, în cadrul unui interviu acordat Corriere della Serra, dacă ideea propusă de Emmanuel Macron este fezabilă.

Colaborăm foarte bine prin intermediul G7 și UE pentru a impune sancțiuni Federației Ruse. Colaborăm foarte bine cu țările europene pentru a livra echipamente militare defensive Ucrainei(…)Considerăm că aceste structuri, care deja există, funcționează foarte bine, suntem mulțumiți. Preferăm să construim peste structurile pe care deja le avem și care au succes”, a declarat Liz Truss

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW