Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nou record al campaniei de vaccinare: Peste 86.000 de persoane au primit prima doză în ultimele 24 de ore

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 octombrie 2021

Restricțiile mai dure anunțate pentru persoanele nevaccinate și teama de formele severe ale bolii au început se observe. Potrivit raportării făcute de autorități vineri, 22 octombrie, 128.014 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 86.385 au primit prima doză, număr ce reprezintă un nou record de la debutul campaniei naționale. 

După un început promițător al campaniei de vaccinare, odată cu decizia Guvernului de a relaxa restricțiile pentru prevenirea COVID-19, ce a favorizat răspândirea ideii că pandemia a fost depășită, interesul cetățenilor pentru vaccin a scăzut considerabil iar țintele premierului Cîțu – vaccinarea a peste 5 milioane de persoane până pe 1 iunie și 10,4 milioane până la finalul lunii septembrie – au fost ratate cu brio.

Pe 13 mai, președintele Klaus Iohannis a anunțat relaxarea unor măsuri, printre care eliminarea obligativității purtării măștii și anularea restricțiilor de circulație pe timp de noapte. La acea dată aproape 40.000 de persoane au efectuat prima doză de vaccin. Imediat ritmul de vaccinare s-a redus semnificativ. Pe 23 mai, la zice zile după anunțul președintelui Iohannis, 23.000 de persoane au efectuat prima doză de vaccin. O lună mai târziu, pe 13 iunie, sub 10.000 de persoane mai au efectuat prima doză.

După o vară în care restricțiile au aproape inexistente, context în care ritmul zilnic de vaccinare o prima doză a depășit rareori 10.000 de persoane, în toamnă numărul de infectări a explodat. Din această cauză, pe 17 septembrie autoritățile au anunțat restricții pentru persoanele nevaccinate. La scurt timp, măsura a dus creșterea ritmului persoanelor nou imunizate.

Când am putea atinge imunitatea colectivă

Potrivit specialiștilor în epidemiologie, este nevoie ca cel puțin 60-70% din totalul populației să se vaccineze pentru a atinge imunitatea colectivă împotriva SARS-CoV-2, ceea ce se traduce într-o țintă situată între 11,5 și 13,4 milioane de persoane. În prezent 6,24 milioane de persoane sunt vaccinate cu cel puțin o doză, adică 32,54 % din totalul populației. Este dificil de anticipat în ce ritm va continua campania de vaccinare, ținând cont că, după cum am văzut, aceasta este dependentă de deciziile autorităților, însă anumite calcule se pot face.

În scenariul în care ritmul din ultimele 24 de ore va fi menținut, România va atinge pragul de acoperire vaccinală peste 61 de zile, adică pe data de 22 decembrie 2021.

Într-un scenariu ceva mai optimist, ținând cont și de restricțiile suplimentare pregătite de autorități pentru nevaccinați, am putea asista la o creștere a numărului de persoane nou imunizate zilnic până spre 100.000. Dacă acest lucru se va și întâmpla, România ar putea ajunge mai repede la o acoperire vaccinală de 60%, adică peste 53 de zile, în data de 14 decembrie 2021.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/nou-record-al-campaniei-de-vaccinare-peste-86-000-de-persoane-au-primit-prima-doza-in-ultimele-24-de-ore/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/nou-record-al-campaniei-de-vaccinare-peste-86-000-de-persoane-au-primit-prima-doza-in-ultimele-24-de-ore/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *