Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Nou motiv de conflict între CSM și Ministerul Justiției- Raportul MCV/ Savonea o acuză pe Birchall pe tema clasificării și convocării pentru consultarea documentului

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 19 octombrie 2019 Etichete: , ,

Un nou motiv de scandal între Consiliul Superior al Magistraturii condus de Lia Savonea și Ministerul Justiției condus de Ana Birchall. CSM susține că Ministerul Justiției a trimis foarte târziu propunerea de a fi desemnat un reprezentant din cadrul Consiliului pentru consultarea Raportului privind Mecanismului de cooperare şi de verificare și că documentul a fost clasificat în regim secret, deși acesta poate avea cel mult caracterul unui document nepublic.

„În cursul serii de 18 octombrie 2019, ora 20:16, a fost transmisă președintelui și vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de către Ministerul Justiției, prin intermediul corespondenței electronice, solicitarea ca până la data de 19 octombrie 2019, ora 12:00 un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată în scopul dezbaterii Raportului MCV pentru anul 2019.

Ministerul Justiției a informat prin aceeași corespondență că raportul are regimul unui document clasificat și poate fi consultat numai la sediul ministerului, iar participanții la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizați pentru a avea acces la informații clasificate.

Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate”, se arată în sursa citată.

Acuzațiile CSM

Consiliul Superior al Magistraturii acuză Ministerul Justiției că nu a respectat toate condițiile impuse de Lege privind documentele clasificate, prin faptul că a clasificat Raportul MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterul unui document nepublic.

„Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate.

Acordarea unui termen de câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului în vederea participării la dezbaterea Raportului MCV, cunoscute fiind prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă în fapt o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului și naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”, mai scrie în comunicatul de presă.

CSM solicită declasificarea documentului pentru ca toți reprezentanții instituției să aibă acces la raport.

„Consiliul Superior al Magistraturii solicită, în mod public, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, a solicitării de prelungire a termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informație al tuturor membrilor Consiliului, în vederea formulării observațiilor solicitate în acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru România și Bulgaria emisă în anul 2006”, mai scrie în comunicat.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW