Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Nou episod de poluare resimțit în București: Incendiu de vegetație la o fostă fermă de porci din Periș / Oamenii legii au deschis dosar penal – FOTO/VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Locuitorii din zona Periș-Corbeanca-Buftea-Otopeni resimt fumul înecăcios și mirosul specific provocat de un incendiu de vegetație provocat în zonă. Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, transmite ministerul Mediului. Focul ar fi cuprins terenul pe care se afla o fostă fermă de porci din Periș, însemnând o suprafaţă de aproximativ 30.000 mp.

La fața locului a fost solicitată intervenția ISU. 

Update. Dispozitivul a fost suplimentat cu patru autospeciale de stingere și o motopompă, respectiv 2 autosp de la serviciul voluntar

ISUBIF intervine cu două autospeciale. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență, incendiul a fost anunțat marți, în jurul orei 9.00.

„ISUBIF intervine cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscată (stuf) şi dejecţii provenite de la o fermă, deversate în 2 bataluri, pe un teren între localitățile Periş şi Dârza.
Suprafaţa estimată este de aproximativ 20.000 de mp, fiind o ardere mocnită, fară pericol de extindere. Din cauza particularităţilor zonei, nu se poate înainta cu autospecialele de stingere până în apropierea locului de manifestare a incendiului. În sprijinul resurselor menţionate au mai fost direcţionate încă 4 autospeciale de stingere, de mare capacitate, în zonă fiind posibilităţi limitate de alimentare cu apă. Incendiul a fost anunţat în cursul zilei de ieri (aproximativ ora 09:00) şi au acţionat 3 echipaje de stingere. Operaţiunile au fost reluate în această dimineaţă”, transmite ISU.

Garda de Mediu: Incendiul arde mocnit

Conform Gărzii de Mediu, în urma controlului efectuat s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp.

„Având în vedere numeroasele sesizări ale cetățenilor din zona comunelor Mogoşoaia, Corbeanca, Periş cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov s-au deplasat în zonă, pentru verificări. În urma controlului efectuat, astăzi, pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca, s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp”, conform Gărzii de Mediu.

Potrivit Primăriei Periş,  pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci.

„Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată”, arată sursa citată.

Conform G4Media, în contul unor datorii la Tel Drum, care vindea furaje, fermele de la Periș au trimis la Ferma Salcia în 2011, cu titlu gratuit, peste 2.600 de porci într-o singură lună. La acel moment, Ferma Salcia era controlată de directorul Tel Drum, Petre Pitiș. Doi ani mai târziu, în 2013, ferma Salcia a ajuns la fiul lui Dragnea, Ştefan Valentin Dragnea, care a achitat pe fermele de porci din Salcia suma de 450 de lei.

Dosar penal pentru distrugere din culpă

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost, miercuri, sesizat că în zona localităților Otopeni și Snagov se simte un miros puternic de fum.

„În temeiul sesizărilor, la fața locului s-au deplasat polițiștii din Ilfov și echipaje ISUBIF, pentru efectuarea de verificări, stabilindu-se faptul că poluarea provine de la un incendiu de vegetație izbucnit pe un câmp din apropierea localității Periș”, se arată într-un comunicat al poliției.

În urma verificărilor, polițiștii din Ilfov s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penalsub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă privind protecția mediului și săvârșirea infracțiunii prevăzute pentru prevenirea și sancționarea unor fapte privind degradarea mediului.

Urmărirea penală continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

Estimările ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis o estimare referitoare la evoluția norului de fum provocat de incendiul din zona Periș, jud. Ilfov – mun. București.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Periș, jud. Ilfov – mun. București se apreciază că în cursul acestei zile circulația aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară către vest-sud-vest. În intervalul menționat, în zona de interes cerul va fi senin”, precizează ANM.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea / ISUBIF

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW