Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Notar public, trimis în judecată după ce a permis retrocedarea unui sat / Prejudiciul se ridică la 28 de milioane de euro

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 9 martie 2021

Un notar public a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, după ce ar fi emis, ilegal, un certificat care a permis retrocedarea unui sat și a unei clădiri de 6 etaje din județul Arad către 3 persoane fizice. Prejudiciul din dosar se ridică la 27.450.800 de euro și 4.882.967 de lei.

Adrian Vlai, notar public, ar fi emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice a activității pe care o desfășura, un certificat care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane.

Concret, actul emis de Vlai le-ar fi permis celor 3 inculpați din dosar să primească, ilegal, suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni și teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad, dar și un imobil de 6 etaje și terenul aferent situat în municipiul Arad, arată procurorii.

Astfel, prejudiciul total este evaluat la 27.450.800 de euro, reprezentând valoarea terenurilor extravilane, inclusiv pășuni sau păduri din localitatea Nădaș, și 4.882.967 lei, reprezentând sumele obținute din valorificarea lemnului, subvențiile obținute pentru pășune și valoarea imobilului și a terenului din Arad.

În același dosar au mai fost trimise în judecată cele trei persoane fizice, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, dar și Ocolul Silvic Privat Nădaș, administrat de doi dintre inculpați, pentru tăinuire cu privire la instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Redăm, în totalitate, comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

VLAI ADRIAN, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăș S.R.L., la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de tăinuire cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Inculpatul Vlai Adrian, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celor trei inculpați, persoane fizice, ar fi conceput și emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane.
În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpați, în calitate de moștenitori:
– reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad,
– restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad.
Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad).

Ministerul Finanțelor Publice și primăria Tauț (jud Arad) s-au constituit părți civile în cauză.

În vederea prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul Vlai Adrian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză penală în care a și fost condamnat definitiv (detalii la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8778)

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW