Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nord Stream cere peste 400 de milioane de euro despăgubiri de la asigurătorii săi pentru exploziile din 2022

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 martie 2024 Etichete: , , ,

Documentele instanței arată că Nord Stream solicită peste 400 de milioane de euro (echivalentul a 436 de milioane de dolari) de la asigurătorii săi pentru exploziile din 2022 care au provocat avarierea conductelor destinate transportului de gaze rusești în Germania, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Nord Stream AG identifică Lloyd’s Insurance Company și Arch Insurance (UE) drept pârâți în procesul său, care a fost înregistrat la Înalta Curte din Londra luna trecută.

Compania, cu sediul în Elveția, a confirmat printr-un e-mail că există o dispută contractuală în curs la instanțele comerciale din Londra între aceasta și asigurătorii sistemului de conducte.

”Cu toate acestea, cerem înţelegerea că nu suntem în măsură să furnizăm niciun comentariu detaliat la procedurile legale”, a spus echipa de comunicare a Nord Stream.

Documentele judiciare indică faptul că estimarea preliminară actuală a Nord Stream privind „costurile de dezhidratare și stabilizare a conductei, repararea completă și înlocuirea inventarului de gaze pierdute” se situează între 1,2 miliarde și 1,35 miliarde de euro.

Nord Stream afirmă că una dintre conducte prezenta o „deformare” într-o zonă avariată, dar apărea „netedă și tăiată” în altă parte.

Lloyd’s a refuzat să ofere comentarii, în timp ce Arch nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Procesul se concentrează pe exploziile din septembrie 2022 care au provocat avarierea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Suedia și Germania, care au renunțat la anchetă în luna precedentă, au descoperit ambele urme de explozibili legate de incident, sugerând că acesta ar fi fost un act deliberat.

Rusia și Occidentul, angajate într-un conflict din cauza invaziei ruse în Ucraina, au indicat reciproc cu degetul. Ambele părți au negat orice implicare, iar niciuna nu și-a asumat responsabilitatea.

În procesul său, Nord Stream acționează în instanță toți asigurătorii care subscriu la polița sa de operare offshore pentru toate riscurile, precum și polița sa pentru excesul de toate riscurile.

Conform documentelor judiciare, Nord Stream acționează în instanță Lloyd’s în nume propriu și în calitate de reprezentant al altora care subscriu polițe emise de asigurători, inclusiv Munich Re, care a refuzat să comenteze.

foto: Danish Defence

Comentarii