Thursday, December 2, 2021
Jurnalism corect


Noi reguli pentru oficierea slujbelor în interiorul bisericilor. Credincioșii se vor spovedi cu programare, purtând mască și păstrând o distanță de doi metri de preot 

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 17 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Patriarhia Română a publicat o serie de reguli pe care credincioșii vor trebui să le respecte începând de miercuri atunci când participă la slujbele care vor avea loc în interiorul lăcașelor de cult. 

Credincioșii vor participa la slujbe păstrând distanța socială de 4mp.

Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe vor avea loc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție.

Dacă interiorul bisericii se supraaglomerează, credincioșii vor fi nevoiți să asculte slujba din curtea bisericii, respectând o distanță de  1,5 m între ei.

Slujba va fi transmisă la difuzoare sau, în caz de nevoie, clericii vor săvârşi ceremonia în aer liber (în curtea bisericii).

În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie.

Sunt exceptați de la această regulă slujitorii bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

„Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe”, transmite BOR, menționând că în acest fel va fi evitată aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi de duminică.

Programare pentru Spovedanie

Conform BOR, Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, astfel încât să fie evitate aglomerațiile.

Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor fi obligați să poarte mască de protecție și să mențină o distanță fizică sanitară de 2 m.

BOR recomandă ca în timpul Spovedaniei în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

„Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei”, conform Patriarhiei.

Persoanele care au Covid-19 sau care se află în izolare sau carantină vor fi spovedite sau împărtățite la domiciliu sau la spital cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

Persoanele simptomatice nu au voie în biserică

Persoanele care au COVID – 19, cele care prezintă simptome specifice, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă.

Acești credincioși sunt rugați să rămână acasă pentru a nu răspândi boala.

De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

„Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective”, arată BOR.

Credincioşii care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări transmisia live pe posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

Reguli pentru folosirea spațiului liturgic

 1. La intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.
 2. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.
 3. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
 4. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.
 5. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.
 6. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.

Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăța înainte și după terminarea slujbelor. Stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate. Aici sunt incluse și obiectele folosite pentru Împărtășanie.

„Activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecție stabilite de autorităţi”, mai menționează Patriarhia.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW