Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Noi măsuri și restricții în România. Ordonanța militară nr.4: Prețurile la energie, gaze, apă și carburanți nu mai pot crește / Vârstnicii pot ieși din case pentru problemele medicale / Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidență penală

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 29 martie 2020 Etichete: ,

România se apropie de scenariul patru, ceea ce impune autorităților să adopte Ordonanța militară nr.4. Duminică seară, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședință de urgență la care au participat ministrul Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat.  

Marcel Vela, ministrul de Interne: ” Suntem astăzi în fața dumneavoastră pentru a vă prezenta principalele activități ale MAI pentru prevenirea coronavirusului. Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii zeci de ani. E dureros momentul prin care trecem, să ți se îngrădească unele drepturi, iar libertatea să depindă de o declarație. Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica când suntem convinși că s-a diminuat răspândirea acestui virus. Suntem în prima linie, suntem la datorie.

Ordonanța militară nr.4: Sunt câteva domenii la care am intervenit.(…)În primul rând am clarificat cu privire la circulația persoanelor de peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și problemele medicale(…),toate astea făcându-se în intervalul orar normal și înainte de ora 11 și după 13. Am permis deplasarea în afara locuinței persoanelor de peste 65 de ani și în intervalul 20-21 pentru a asigura nevoilor animalelor de companie. Nu este nevoie de adeverință. Am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici,(…)în intervalul 11-13 să faciliteze accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații comerciale.

Cu privire la cei care nu respectă măsurile de izolare și carantinare. Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați, dacă încalcă regulile intră direct în carantină și vor suporta toate cheltuielile. Cei care nu respectă carantina și sunt depistați în afara perimetrului vor intra încă 14 zile în carantină, suportând cheltuielile.

Pentru a ajuta transportatorii: Conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc mașini de 2,4 tone, au opțiuni pentru a-și proteja familiile. Fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze, fie se izolează acasă cu familia, fie autoritățile pun la dispoziție spații speciale. Și familiile piloților pot fi afectate. Aceleași condiții le aplicăm și pentru ei.

Sistemul energetic: Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv cei din zona de extracție, producție și procesare.

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri am stabilit ca din 31 martie să fie montate dispozitive cu soluții dezinfectante în toate blocurile.

Pentru a ajuta rețeaua sanitară proprie dar în mod special medicii: Ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura la cerere spații de odihnă pentru personalul medical.(…)Intră în vigoare din 31 martie.

Odată cu publicarea acestei ordonanțe, în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat azi. Aceste prețuri pot doar să scadă

Am autorizat centrul de cercetări științifice medico-militare, (….)pentru a aviza și autoriza materiale, componente și dispozitive medicale.

Zona transportului maritim: Accesul anvelor în porturile românești se va desfășura fără restricții, cu respectarea normelor de prevenție.

Am clarificat: interdicția persoanelor într-un grup mai mare de trei se aplică exclusiv circulației pietonale

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: ” Au fost verificate 270 000 de persoane care au intrat în țară. (…) Fiecare misiune a fost îndeplinită cu succes.(…)3 tiruri din Turcia cu echipamente medicale au intrat în țară. Din 22 februarie, structurile MAI au pus în aplicare măsuri pentru trierea cetățenilor la graniță. Au fost verificate circa 270.000 persoane care au intrat în țară. S-au dispus măsurile necesare funcție de starea de sănătate și zona de unde au venit. Listele au fost transmise către toate autoritățile locale și inspectoratele pentru situații de urgență. Peste 228.000 sunt cetățeni români și 15.000 bulgari, direcționați spre țara lor. Au fost efectuate formalități pentru 5.700 italieni și 4.500 din Moldova. Circa 57.000 sunt persoane care au călătorit în Italia, din care 50.000 români. După suspendarea zborurilor, numărul persoanelor care au intrat a scăzut semnificativ. Ieri au intrat 12.300 cetățeni români și 5.300 cetățeni străini. Au fost verificați și triați pentru evitarea riscurilor.

Polițiștii au depistat 33.000 persoane care nu au respectat restricționarea circulației. S-au dispus amenzi de circa 46 milioane lei.

Au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru zădărnicirea acțiunilor de combatere a bolilor
În ultimele 24 de ore, au acționat peste 27.000 angajați ai MAI și circa 3.200 de la Poliția locală, alături de 900 militari de la Apărare.

S-au identificat peste 800 persoane care nu au respectat izolarea sau carantinarea. MAI a inițiat un proiect de OUG pus în procedură de transparență decizonală. Amenzile pentru cine nu respectă ordonanțele militare minim 2.000. Pentru persoanele juridice 10.000 – 70.000 de lei. Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări”

Raed Arafat, șeful DSU: ” Reguli pentru internarea pacienților. Am decis să emitem un ordin care stabilește că orice pacient poate fi suspectat de Covid. După ce s-a semnalat că s-a întârziat cu internarea din cauza lipsei testării, am decis ca orice pacient poate fi suspectat de a fi covid pozitiv chiar dacă nu există testare, pacientul care are altă patologie se internează în spitalul la care s-a prezentat sau în alt spital. Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală. Pacienții nu pot fi refuzați tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea la covid.

Al doilea ordin stabilește modul de detașare sau delegare personal medical. Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal. Personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Dacă e vorba de alte localități decât cele de domiciliu, se asigură cazarea și hrana. Detașarea în interiorul județului se dispune prin ordin al prefectului la propunerea DSP. Pentru delegarea în alt județ se face prin secretar de stat desemnat de Ministerul Sănătății. Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor

Al treilea ordin este punerea în aplicare a decretului de instituire a stării de urgență privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță. Se clarifică modul în care inspectoratele vor fi coordonatoare a serviciilor de ambulanță.

Ultimul ordin e corelat cu spitalul de campanie al MApN. Același model va fi realizat la Constanța, deja ministerul Apărării a instalat o parte a unui spital de campanie, dar la care se va atașa spitalul CFR, care a intrat sub coordonarea Direcției sanitare a MApN”.

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW