Wednesday, December 4, 2024
Jurnalism corect


Noi informații din dosarul dispozitivelor cardiace preluate de la cadavre. De ce a fost arestat medicul Dan Tesloianu

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Apar noi detalii în cazul medicului din Iași, acuzat că ar fi montat pe sute de pacienți dispozitive cardiace preluate de la cadavre. Doctorul Dan Tesloianu le-a transmis judecătorilor că „dispozitivele medicale refolosite au salvat vieți” și nu a dovedit că ar conștientiza gravitatea riscului la care și-ar fi expus pacienții, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București, prin care medicul a fost arestat preventiv.

Este vorba de dosarul în care procurorii Parchetului General susțin că medicul Dan Tesloianu, ajutat și de alți medici de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, ar fi montat 238 de dispozitive cardiace preluate de la cadavre.

Judecătorii arată că Tesloianu le-ar fi cerut medicilor din subordine sau medicilor rezidenți „care nu aveau competențe profesionale în domeniul dispozitivelor cardiace implantabile” să facă intervențiile chirurgicale „pentru a evita tragerea la răspundere în caz de eventuale culpe medicale”.

În motivarea citată se mai arată că, în ceea ce privește regulile pe care le-ar fi încălcat, Dan Tesloianu nu ar fi avut un protocol de implant, nu ar fi avut datele de identificare ale dispozitivului cardiac implantat, ar fi implantat dispozitive de proveniență necunoscută, ar fi lipsit justificarea intervențiilor chirurgicale, ar fi implantat dispozitive cardiace resterilizate la mai mulți pacienți și ar fi utilizat nejustificat codurile de procedură medicală.

Totodată, judecătorul care a decis să îl aresteze preventiv susține că Dan Tesloianu „nu conștientizează gravitatea riscului la care se pare și-a expus pacienții” și a respins argumentul folosit de avocații acestuia, potrivit cărora „dispozitivele medicale refolosite au salvat vieți”.

La acest moment însă, numărul persoanelor a căror stare de sănătate s-a înrăutăţit ca urmare a folosirii unor dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate/având provenienţă incertă, resterilizate, nu poate fi ignorat şi creează suspiciunea că infecţiile medicale sau decesul unor pacienţi ar putea avea legătură cu activităţile desfăşurate de şi din dispoziţia inculpatului”, se arată în motivarea Tribunalului București.

În schimb, judecătorul a desființat acuzația de luare de mită, din cauză că „probatoriul administrat (…) nu susține suspiciunea rezonabilă privind săvârșirea acesteia de către inculpat”.

Se poate reţine că anumite infracţiuni, îndeosebi cele grave, pot produce o anumită tulburare socială, care este de natură a justifica o detenţie provizorie, pe o perioadă de timp rezonabilă, mai ales când existenţa motivelor plauzibile împotriva celui acuzat pledează
pentru plasarea sa în stare de arest, iar în acest sens, trebuie precizat că tulburarea ordinii publice ţine într-o anumită măsură de sfera lucrurilor resimţite de opinia publică, iar nu doar de datele obiective care justifică această plasare în detenţie ca măsură excepţională.

O acţiune se consideră periculoasă când produce un rău sau ar putea să producă un rău, în afară de rezultatul intervenit imediat (răul material), iar prezumtiva faptă imputată inculpaților a produs și consecinţe secundare, de proporţii mai mari, respectiv nemulţumirea şi îngrijorarea în rândul comunităţii ca urmare a posibilităţii afectării sănătăţii populaţiei (răul social)”, potrivit sursei citate.

Medicul ar fi pus diagnostice false

Anchetatorii au precizat, inițial, că aveau indicii potrivit cărora pacienții ar fi primit diagnostice false și, în unele cazuri, chiar medicamente care să le provoace simptome care să ducă la necesitatea montării unui dispozitiv cardiac.

În referatul transmis săptămâna trecută de Parchetul General la solicitarea Main News, se arată că pacienții care apelau la serviciile medicului Dan Tesloianu ar fi fost obligați să vină mai întâi la clinica privată pe care o deținea alături de un alt medic.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în condițiile în care procedurile de chirurgie care trebuiau efectuate pentru montarea dispozitivelor necesitau o scrisoare medicală din partea unui medic specialist, potrivit sursei citate.

Există indicii că, de regulă, la majoritatea pacienților pe care îi consultă la (n.r. clinica privată) consemnează un diagnostic nereal (bradicardie), care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac”, se arată în referatul prin care procurorii au obținut arestarea preventivă a medicului Tesloianu.

  • Bradicardie este denumirea medicală dată scădereii frecvenței cardiace sub 60 de bătăi pe minut la adulți și la mai puțin de 80 bătăi pe minut la copil, având în vedere că inima unui adult sănătos bate de 60-90 de ori pe minut, atunci când persoana respectivă se află în stare de repaus – Wikipedia;

Anchetatorii mai susțin că ar exista cazuri în care bradicardia să fi fost indusă prin prescrierea unor medicamente și, astfel, dacă ar fi fost schimbată medicamentația, nu ar mai fi fost nevoie de intervenții chirurgicale.

Mai mult, procurorii mai arată că Dan Tesloianu și medicii care l-ar fi ajutat în cei cinci ani în care ar fi montat dispozitive cardiace preluate de la cadavre ar fi modificat inclusiv formularele de „Consimțământ informat al pacientului”.

Ei ar fi adăugat, ulterior, „prin corectoare, rescriere și/sau adăugiri”, fără să le aducă la cunoștință pacienților, un paragraf prin care aceștia „și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extras din cadavre”, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că medicul Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW