Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Noi detalii din dosarul navelor cumpărate la suprapreț: Banii de reparații, folosiți pentru achiziții frauduloase / Cum ar fi primit mita directorul din Ministerul Transporturilor

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 9 iulie 2021

Petre Neacșa, directorul Direcției Economice din cadrul Ministerului Transporturilor, ar fi jucat un rol important în achiziționarea la suprapreț a patru nave de către Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), potrivit unui document obținut de Main News. El este cel care a permis finanțarea proiectului în valoare totală de 85 de milioane de lei fără TVA.

În bugetul Agenției, pe anul 2021 nu era prevăzută suma de bani ce urma să fie plătită pentru achiziționarea celor patru nave, dar erau fonduri disponibile la capitolul reparații și la alte investiții, potrivit procurorilor DNA.

Astfel, Petre Neacșa a fost cel care a putut să mute fondurile dintr-o linie bugetară în alta care să permită finanțarea proiectului, iar pentru acest lucru ar fi cerut suma de 100.000 de euro.

Directorul Direcției Economice din Ministerul Transporturilor ar fi primit mita în numerar, în timp ce stătea în mașină, în aproprierea casei sale, potrivit documentului consultat de Main News.

Context

Petre Neacșa a fost arestat preventiv vineri, pentru o perioadă de 30 de zile, fiind acuzat de DNA de luare de mită în dosarul privind navele achiziționate la suprapreț de Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM).

Cu o săptămână înainte, Daniel Manole, fostul director al ARSVOM a fost pus sub acuzare de parchetul anticorupție pentru luare de mită, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. Acesta, împreună cu alți trei inculpați, ar fi contribuit la achiziția la suprapreț a patru nave, în perioada septembrie-noiembrie 2020.

Potrivit anchetatorilor, în cele patru contracte de achiziție au fost prevăzute clauze defavorabile Agenției. ARSVOM a fost obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, urmând ca restul banilor să fie plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia”, potrivit unui comunicat transmis de DNA.

Procurorii susțin că Daniel Manole a primit aproximativ 2.000.000 de lei pentru contribuția sa la procedura de achiziție, adică 3% din valoarea pe care ARSVOM a plătit-o către societatea care a livrat navele.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW