Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Noi detalii din ancheta care îl vizează pe Marian Vanghelie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 ianuarie 2022

Chiar dacă Marian Vanghelie și-a încheiat mandatul de primar al Sectorului 5 în anul 2016, afacerile ilegale ale acestuia au continuat să meargă în continuare ca pe roate. Cel puțin asta susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în referatul care a însoțit propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Schema prin care funcționa afacerea era destul de simplă, arată anchetatorii. Vanghelie se folosea de influența pe care o avea în fața directorilor companiilor din subordinea Primăriei pentru a determina achiziția, de la anumite firme, a unor produse la prețuri și de 31 de ori mai mari, cum a fost cazul unor capsatoare di plastic mediu. Ulterior, administratorii i-ar fi virat lui Vanghelie, direct sau prin intermediul unor tranzacții, jumătate din profit.

Patinoare la suprapreț

Însă nu din capsatoare ar fi câștigat fostul primar al Sectorului 5. Conform procurorilor, Marian Vanghelie l-ar fi convins pe directorul companiei locale Economat sector 5, Petre Marian Leonard să accepte achiziția la suprapreț a patru patinoare artificiale.

„Astfel, în condițiile în care în cadrul S.C. Economat sector 5 S.R.L. nici măcar nu se pusese problema achiziționării unor patinoare artificiale, achiziție care de altfel nici nu era conformă obiectului de activitate și scopului pentru care a fost înființată această societate, inculpatul Vanghelie Marian Daniel, prin intermediul (…..) (…..), încă din luna august 2016, a identificat furnizori externi de patinoare ecologice și a negociat condițiile în care putea fi realizată achiziția. (…) Vanghelie Marian Daniel a luat decizia de a-l determina pe inculpatul Petre Marian Leonard, ca în calitate de director general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. să accepte achiziția unor patinoare 4 artificiale la un preț mult supraevaluat față de prețul pieței, achiziție care să nu fie realizată direct de la producător, ci prin interpunerea unei societăți comerciale controlată de o persoană de încredere, în speță de la S.C. (…..) INTL S.R.L. administrată de inculpata (…..), ceea ce îi permitea creșterea artificială a prețului și totodată îi asigura certitudinea remiterii sumelor de bani dorite”, arată procurorii DNA în referat.

Contractul între firma agreată de Vanghelie și compania Primăriei Sector 5 a fost încheiat în 2016, pentru o sumă de circa 5 milioane euro. Totuși, susțin procurorii, acesta a fost modificat în 2018 și antedatat, astfel că în loc de patinoare de 5.000 mp, au fost cumpărate unele de 10.000 mp, care de altfel nici măcar nu pot fi amplasate pentru că sunt prea mari. Evident, și tariful a fost majorat, de la 5 milioane euro, la 133 milioane lei inclusiv TVA, adică aproape 30 milioane euro

„Deși contractul are menționată ca dată a încheierii, data de 15.12.2016, din probatoriul administrat în cauză rezultă că acest contract a fost întocmit la începutul anului 2018, antedatat 15.12.2016, și a fost folosit pentru a înlocui contractul inițial încheiat între cele două societăți comerciale, care prevedea achiziția de patinoare artificiale în suprafață de 5.000 mp și nu 10.700 mp, valoarea acestuia fiind mult mai mică, respectiv 5.000.520 euro, cu plata unui avans de 50%. Mai mult, așa cum se va arăta în cele ce urmează, inițiativa achiziționării patinoarelor de către S.C. Economat sector 5 S.R.L. nu a aparținut directorului general al acestei societăți, inculpatul Petre Marian Leonard, ci inculpatului Vanghelie Marian Daniel, scopul urmărit de acesta din urmă, fiind acela de a-și însuși o mare parte din sumele de bani de care dispunea această societate. (…) este cert faptul că la data de 17.08.2017 era în vigoare contractul dintre S.C. (…..) INTL S.R.L. și S.C. Economat sector 5 S.R.L., datat 15.12.2016, având ca obiect vânzarea de patinoare artificiale în suprafață de 5.000 mp la un preț de 5.000.520 euro. În continuare, (…..), urmare dispozițiilor inculpatului Vanghelie Marian Daniel, inculpatul Petre Marian Leonard a acceptat înlocuirea contractului inițial încheiat între S.C. Economat sector 5 S.R.L. și S.C. (…..) INTL S.R.L., cu o variantă de contract în care prețul bunurilor achiziționate a fost crescut de la valoarea de 5.000.520 euro la valoarea de 133.089.216,14 lei inclusiv TVA (echivalentul a 29.443.214,04 euro la un curs de 4,5202/euro din ziua menționată ca fiind ziua încheierii contractului)”, susține DNA.

63 milioane lei – presupusul câștig al lui Vanghelie din afacerea patinoarelor

Potrivit DNA, doar pentru achiziția patinoarelor Vanghelie ar fi obținut 63 milioane lei.

„Astfel, în perioada 2016 – 2019, inculpata (…..) i-a remis lui Vanghelie Marian Daniel în numerar sau sub forma unor bunuri de valoare, fie direct, fie prin intermediul altor persoane, suma de aproximativ 63.000.000 lei și a efectuat plăți către alte persoane fizice sau juridice indicate de inculpatul Vanghelie Marian Daniel, în valoare de aproximativ 16.700.000 lei”, afirmă DNA, în referat.

Însă asta nu este tot. Din toate schemele investigate, arată DNA, aici intrând achiziții de tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, Vanghelie ar fi câștigat 81,4 milioane lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW