Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Noi condiții de călătorie pentru românii care călătoresc în Serbia. În ce situații nu este nevoie de prezentarea unui test negativ de coronavirus

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 21 august 2020 Etichete: , ,

Românii care vor să călătorească în Serbia sunt nevoiți să prezinte la graniță un test negativ pentru coronavirus. Autoritățile sârbe au revizuit recent condițiile de intrare și tranzit pe teritoriul țării pentru cetățenii care sosesc din România, Bulgaria, Croația și Macedonia de Nord.

Conform noilor condiții de călătorie actualizate de autoritățile sârbe, anumite persoane vor fi exceptate de la obligativitatea de a prezenta un test negativ PCR la intrarea în Serbia.

Începând cu data de 20 august a.c., tranzitul persoanelor care călătoresc din România, Bulgaria, Croația sau Macedonia de Nord și care nu depășește o durată de 12 ore este permis fără obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR) pentru coronavirus.

De asemenea, sunt exceptate și persoanele care intră în Serbia dinspre unul dintre cele patru state menționate anterior, dacă persoanele în cauză au fost doar în tranzit, pentru nu mai mult de 12 ore, pe teritoriul acestora.

De la această obligativitate vor mai fi exceptați: cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Serbia și dețin documente valabile în acest sens, membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore, personalul feroviar, personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe, copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, și personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și cel al organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente.

Mai sunt exceptate de la măsura obligatorie privind prezentarea unui test molecular negativ (PCR) și următoarele categorii de persoane:

– lucrătorii transfrontalieri care dețin documente doveditoare valabile în acest sens;

– transportatorii care au ca destinație finală Republica Serbia sau care preiau marfă din acest stat;

– membrii echipajelor de transport rutier de persoane (autobuze de linie și de transport internațional de persoane), aflați fie în tranzit, fie având destinația finală sau opriri în Republica Serbia;

– personalul navigant al aeronavelor cu destinația Republica Serbia;

– personalul navelor fluviale care transportă marfă către un port sârb sau care se află în tranzit. În cazul navigației în amonte, tranzitul fluvial pe căile navigabile internaționale pe teritoriul Republicii Serbia este limitat, la maximum 90 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Republicii Serbia pentru barje și la 60 de ore pentru nave, iar în cazul navigației în aval, tranzitul fluvial este limitat la 72 de ore pentru barje și la 54 de ore pentru nave;

– convoaiele umanitare agreate pe cale diplomatică.

În alte situații, cetățenii din România pot intra în Serbia doar dacă prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării, în laboratoare acreditate la nivel național.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW