Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat, audiat în dosarul Colectiv

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: , ,

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat va fi audiat, luni, la Parchetul General, în dosarul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Pe 30 octombrie se împlinesc 4 ani de la tragedia în urma căreia 64 de persoane au murit.

Update

Raed Arafat a intrat în sediul Parchetului General în jurul orei 12.00, fără să facă declrații.

Știrea inițială

Câteva persoane, rude ale victimelor din Colectiv, au venit în fața Parchetului General pentru a-i pune câteva întrebări lui Raed Arafat referitoare la modul în care au fost tratați bolnavii acum patru ani.

„Aș vrea să-l întreb pe Raed Arafat de ce nu a cerut ajutorul în primele zile, ajutorul internațional, de la Uniunea Europeană. Am câteva întrebări legate de băiatul meu, Alexandru, cel care pe data de 5 trebuia să ajungă la Viena și din păcate a ajuns pe 7 seara. Aș vrea să-l întreb de ce așa târziu. Aș vrea să-l întreb de ce ne-a zis că e ceață la Viena, de ce nu ne-a dat avion decât după 2 zile. De 4 ani aștept răspunsul la aceste întrebări, și eu și familia mea, și de fiecare dată mă evită. Sunt niște întrebări ale căror răspuns ne macină. Nu s-a schimbat nimic în sistemul de sănătate din România, din contră, lucrurile merg mai rău. Mai avem o mică speranță, d-aia suntem aici. Noi ne dorim ca această tragedie să nu se mai repete”, a spus Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea.

Irina Chelba, sora fotografului Alexandru Chelba spune că vinovații vor să tragă de timp astfel încât dosarul să fie clasat.

„Trebuie să aflăm vinovații, să ne dea niște explicații pentru ce s-a întâmplat și de ce nu au luat niște măsuri la vremea respectivă care ar fi putut salva niște vieți. Trebuie să ne asigurăm că noi suntem aici să luptăm până la capăt chiar dacă sunt unii sau alții care încearcă să tergiveseze sau să scape. Noi trebuie să aflăm adevărul. (…)Ne uităm și la alte dosare, la dosarul Mineriadei. Vinovații vor întotdeauna să scape, vor să tragă de timp, să se claseze dosare”, a declarat Irina Chelba, sola lui Alex Chelba.

„Avem un proces care este în desfășurare și mai avem a doua urmărire penală cea referitoare la cum au fost tratați și la transferul în străinătate.(…) S-au văzut niște lucruri care s-au mișcat la presiunea noastră. Referitor la tragedia din Colectiv, nici o țară din Uniunea Europeană nu ar fi putut să facă față, d-asta mecanismul european de protecție civilă trebuia activat în primul rând. O să ne apucă să facem protocoale bilaterale în fiecare spital”, mărturisește Adrian Albu, rănit în urma tragediei.

Știre în curs  de actualizare.

sursa foto: Alexandra Furnea/ Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *