Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Noi audieri în cazul pacientei arse de la Spitalul Floreasca

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 20 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Conducerea Spitalului de Urgență Floreasca se va prezenta, luni, în fața anchetatorilor pentru a da explicații în cazul femeii de 66 de ani care a luat foc pe masa de operație, potrivit unor surse. În acest dosar au mai fost audiați un medic specialist, un medic rezident, trei asistente, dar și profesorul Mircea Beuran.

La sfârșitul anului trecut, o femeie de 66 de ani a luat foc pe masa de operație la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. La o săptămână după incident, victima a murit.

În urma acestui incident, spitalul și personalul spitalului au fost amendați, iar medicul Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef al secției de chirurgie.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat pe 7 ianuarie câteva concluzii din raportul cercetării administrative efectuat de conducerea Spitalului Clinic de Urgență București, ca urmare a tragediei din data de 22.12.2019, când o pacientă a luat foc pe masa de operație și a suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală. Pe 29.12.2019, femeia a decedat.

Iată care sunt concluziile prezentate de Victor Costache:

  • În primul rând, biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat și este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, ci nu pentru dezinfecția pacienților.
  • S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă, la nivel național și din 2016 la Floreasca și validată împreună cu AMSC, procedura de dezinfecție a tegumentelor, în care se folosește în primă instanță betadina și în cazul pacienților alergici la iod se folosește gluconatul de clorhexidină;
  • S-a diagnosticat greșit această alergie la iod, nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei și practic în ambele intervenții chirurgicale a fost folosită această substanță pe bază de etanol, cu un conținut de etanol de 89%, un risc combustional major;
  • În acest context de risc combustional major și de biocidul utilizat greșit, se folosește bisturiul electric. Și astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav.
  • Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie, nu se afla în serviciul de gardă. Avem un pacient care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții, s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital.
  • În protocolul operator, acest accident combustional apare într-o anexă, separat și ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început.
  • După cum bine știți, rezidenții atunci când intervin într-un timp operator trebuie să se afle sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului de rezidenți. Unul care nu s-a întâmplat în acest caz.

Domnul Beuran a fost demis pe 9 ianuarie de către domnul manager, iar noi l-am demis din funcția de președinte al Comisiei Ministerului Sănătății”, a precizat Victor Costache.

Inquam Photos / Mircea Manole

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW