Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Nicușor Dan vrea să deblocheze conturile Primăriei prin darea în plata a unor terenuri către Costică Constanda 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 mai 2022

Cu conturile blocate de aproape trei săptămâni, din cauza unei datorii de circa 125 milioane euro către Costică Constanda, Primăria Capitalei nu poate face absolut nicio plată pentru investiții. După ce a eșuat în a-l convinge pe omul de afaceri să accepte eșalonarea întregii sume, primarul Nicușor Dan a anunțat luni, 23 mai, că va propune Consiliului General darea în plată a unor terenuri, o variantă pe care în trecut a dorit-o și Gabriela Firea. 

Conform edilului, valoarea terenurilor va fi estimată de către o echipă de evaluatori profesioniști, urmând ca abia apoi, dacă Constanda va fi de acord, înțelegerea să fie supusă votului în Consiliul General, unde aritmetica îi este defavorabilă fostului olimpic la matematică. Pentru ca proiectul să fie aprobat este nevoie ca cel puțin 36 dintre cei 55 de consilieri să voteze favorabil (majoritate 2/3), iar PNL, USR și PMP au doar 34 de consilieri. Practic Dan ar avea nevoie și de votul consilierilor PSD.

„Au fost două sau trei discuţii săptămâna trecută. Ce se întâmplă în acest moment este că una din posibilităţi este darea în plată a unor terenuri, bineînţeles, cu acceptul a două treimi din Consiliul General, a unor terenuri pe care Municipiul Bucureşti le are în proprietate privată. Şi ce facem este să facem evaluarea, cu evaluatorii cu care suntem în contract pentru aceste terenuri, urmând ca după ce evaluarea este făcută, probabil că mâine sau poimâine, să reluăm discuţia. Ideal ar fi ca noi să avem banii aceștia în cont şi să îi dăm şi să scăpăm unii de alţii. Nu îi avem. Nu există decât două variante, o variantă de eşalonare care să fie convenită sau o variantă de eşalonare după ce o parte din datorie este stinsă de nişte dări în plată. Numai că dările în plată depind de votul a două treimi din Consiliu, după cum ştiţi”, a declarat Nicușor Dan.

A doua poprire pe conturi

Primăria Capitalei a mai avut conturile blocate, tot în urma unei acțiuni a lui Costică Constanda, până în mai 2021. Administrația Firea a încercat cedarea 15.000 metri pătrați din Cartierul Francez pentru stingerea datoriei, însă s-a lovit de refuzul Consiliului General.

După mai multe tentative nereușite de a trece proiectul de hotărâre, în condițiile în care era nevoie de o majoritatea calificată, Constanda a încercat să forțeze mâna municipalității, punând poprire pe conturi. La mai bine de un an distanță, povestea s-a repetat, de această dată în fruntea Primăriei Capitalei fiind Nicușor Dan.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW