Monday, April 19, 2021
Jurnalism corect


Nicușor Dan tranșează problema celor 4 spitale din Sectorul 1: Consiliul Local a făcut o chestiune absolut firească și legitimă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 februarie 2021

Nicușor Dan consideră că hotărârea Consiliului Local Sector 1 prin care clădirile și terenurile a 4 spitale au fost trecute în administrarea unităților sanitare este „perfect juridică” și „perfect legitimă”.  Primarul Capitalei a explicat, detaliat, că Guvernul a transmis, în 2010, o listă cu unitățile spitalicești care sunt administrate de autoritățile locale, listă pe care nu se regăseau și cele 4 spitale menționate.

Printr-o ordonanță dată de Guvern în anul 2002 și modificată ulterior de Parlament, în anul 2004, a fost stabilit că anumite spitale, mai puțin cele clinice și universitare, au fost date în administrarea autorităților locale, a explicat edilul.

Ulterior, tot în 2004, Executivul a decis să mute clădirile și terenurile spitalelor în administrarea acestor unități sanitare.

Şi în 2008 a venit din nou Guvernul cu o ordonanţă în care a spus că pe de-o parte spitalele din Bucureşti care nu sunt speciale, adică clinice, universitare, de urgenţă, vin toate de la sectoare la Municipiul Bucureşti, cele care nu sunt speciale, da? Unele dintre ele veniseră deja şi aşa s-a format ASSMB-ul; și pe de altă parte, pe spitalele clinice universitare de urgenţă, pe toate acestea Guvernul va hotărî prin hotărâre de guvern pe care dintre ele le dă autorităţilor locale şi pe care nu le dă. Şi o astfel de hotărâre de guvern a apărut în 2010 şi s-a făcut pur şi simplu o listă cu unităţile spitaliceşti care sunt administrate de autorităţi locale. Aceste 4 spitale de care vorbim nu sunt în această listă”, a declarat Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, primarul Capitalei susține că decizia Consiliului Local a fost „absolut firească și legitimă”.

Ei aveau obligaţia din 2004 să le dea în administrarea acestor spitale însele, să dea clădirile în administrarea spitalelor însele şi le-a dat acum, în 2021. Deci e o operaţiune perfect juridică şi perfect legitimă. Din punct de vedere juridic, Municipalitatea din Bucureşti, Consiliul General n-a fost niciodată în discuţia asta”, a adăugat edilul.

Nicușor Dan a precizat că, în acest moment, Spitalul Clinic de Urgență, Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice sunt în administrarea medicală a Ministerului Sănătății.

Acum, aceste spitale sunt la Ministerul Sănătăţii, aşa cum sunt şi altele, cum este Spitalul Universitar, de exemplu. Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu toate aceste spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical al Ministerului Sănătăţii, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor însele, asta este situaţia în momentul acesta. Eu am spus că noi putem, dar bineînţeles că noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătăţii o are, pentru că un spital de urgenţă deserveşte pacienţi dintr-o rază mai mare decât dintr-un singur oraş, noi ne subordonăm strategiei Ministerului Sănătăţii. În ipoteza în care el consideră potrivit ca noi să le administrăm împreună cu cele 19 pe care le administrăm deja, atunci bineînţeles că o să avem şi o solicitare de bani, pentru că administrarea presupune bani”, este concluzia primarului general.

Context

Consiliul Local Sector 1 a aprobat, la finalul săptămânii trecute, o hotărâre privind transmiterea terenurilor şi clădirilor celor 4 spitale în administrarea unităților sanitare.

Consilierii PSD au încercat, luni, să convoace o ședință în cadrul Consiliului Local Sector 1 pentru a abroga hotărârea adoptată inițial, dar consilierii PNL, USR-PLUS și PMP nu au fost prezenți și nu a fost întrunit cvorumul.

Aceștia susțin că vor depune la Consiliul General al Municipiului București un proiect pentru ca spitalele să ajungă în administrarea municipalității.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW